Co jsou to škamna?

2. duben 2013

Zatím co vy ráno ve škole usedáte do lavic, vaše praprababičky a prapradědečci zasedali do školních škamen.

Možná si teď říkáte Cože? Do čeho si to sedli? Do kamen? A nebylo to nebezpečné? Nebojte se, o žádná kamna se nejednalo. Škamna jsou totiž totéž co lavice. Je to jen starší výraz – jinak řečeno slovo, se kterým byste se mohli setkat třeba v knížce Babička od Boženy Němcové.

A jak vypadala taková stará školní lavice neboli škamna? Stůl byl mírně zešikmený a nechyběl v něm malý otvor na lahvičku s inkoustem, do které se namáčelo pero, aby žák mohl psát. Židle nebyly volně, jako dnes, ale byly dole na podlaze, spojeny kovovými tyčemi se stolem. Sedátka byla často sklápěcí, tak, jak to znáte třeba z divadla.

Jestli se kdysi žákům ve školních škamnech sedělo pohodlně nevím, ale troufla bych si říct, že v nich seděli docela rádi, protože si mohli odpočinout od práce na poli a v hospodářství.

Tak hurá do školy a pozdravujte škamna. Teď už totiž víte, co to je, protože jste si to zapsali za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.