Co je to eroze?

10. duben 2014

Dnes si vysvětlíme slovo, které nějak souvisí s půdou. Ovšem pozor, nemám na mysli tu část domu, která se nachází až těsně pod střechou, ale to, z čeho rostou rostliny a čemu vy většinou říkáte hlína. To slovo je eroze.

Určitě už jste někdy slyšeli z rádia nebo televize, že:
Půda je ohrožena erozí.

To znamená, že povrch půdy narušuje a odnáší voda a vítr. Teď si možná říkáte: a co je jako na tom? Proč jsou z toho dospělí tak nervózní, to přece není žádná novinka, že prší a fouká vítr. To se muselo dít i před miliony let.

Ano správně, ale protože příroda nikdy nebyla hloupá – nenastavovala větru a dešti celé, velké, holé plochy polí. Právě na těch totiž dokáže pořádný déšť nebo silný vítr udělat největší škodu.

Horní vrstvě půdy, kterou obděláváme oráním, se říká ornice a je velmi úrodná. Pro semínka a malé rostlinky, které v ní rostou, je to úplný ráj. Jenomže tahle ornice nevznikne ze dne na den, ta se musí pěkně kypřit a hnojit… a znovu kypřit a znovu hnojit a také se na ní musí střídat zemědělské plodiny, tak, aby se z ní neodčerpávaly jen některé živiny.

A právě tahle pracně vyrobená ornice se, bohužel, větru a dešti nejlépe rozrušuje a odnáší, neboli je ohrožená erozí. Takovou úrodnou půdu pak naopak můžeme najít někde, kde o ni nikdo nestojí – například na čerstvě umytých oknech, na kapotách zaparkovaných aut nebo třeba i v rybnících.

Kapři si tam pak možná mezi sebou stěžují: To se nám tu najednou setmělo, viďte? A rybáři jsou z toho nešťastní, protože úrodná půda způsobí to, že v rybníce to zhoustne a zezelená, a to už není nic pro ryby, ale spíš pro skřítka Rákosníčka.

Zkrátka si pamatujte, že eroze – tedy narušování a odnos půdy větrem a vodou – je věc, kterou není radno brát na lehkou váhu. A to si klidně také pro dnešek zapište za uši.

Spustit audio