CME je zpátky

14. prosinec 2004

Nejsledovanější televizní stanici v České republice ovládne po téměř šesti letech od rozchodu s Vladimírem Železným znovu americká společnost CME. Dochází tedy pro mnohé k naprosto neočekávanému návratu původního investora televize Nova. Samozřejmě nejde úplně o vkročení do stejné řeky. Okolnosti se totiž za zhruba šest let změnily. Hlavně ve vedení Novy už není Vladimír Železný. Tedy člověk, který Novu od CME velmi nestandardním způsobem odstřihl.

Právě tento krok vyústil v mezinárodní arbitráž a ve verdikt, že český stát nedostatečně ochránil investici CME v Nově a že za to musí zaplatit pokutu deseti miliard korun. A i když se tímto sporem zabývala parlamentní vyšetřovací komise, která výsledky své práce teprve zveřejní, podstatné je, že soud neshledal na průběhu arbitráže nic závadného. Takže peníze už jsou na účtu CME. A je pouze na zvážení firmy, jak s touto sumou naloží. Ukazuje se, že chce peníze rozmnožit právě ze zisků Novy.

Vzhledem k jejím dlouhodobým dobrým hospodářským výsledkům a také k horizontu zahájení digitálního televizního vysílání a tím i nástupu konkurence, je to investice pochopitelná a výhodná. Podle ekonomických expertů by se měla vrátit během pár let. O tom, že nejde o návrat do stejné řeky svědčí také to, že hlavními firmami kolem Novy jsou momentálně Česká produkční 2000 a v Nizozemsku registrovaná firma TV Nova Holdings. Právě ta podle tvrzení PPF ovládá většinu v CET 21. Tedy v klíčové společnosti, která drží vysílací licenci. CME tentokrát nenastrkuje osobu typu Vladimíra Železného a kupuje si podíl v CET 21 přímo. Tím by se měla vyhnout riziku, že jí opět někdo po čase odstřihne od Novy. Právě tato teorie má však poněkud mlhavý základ. I přes ohlašovaný prodej totiž zůstává situace kolem držitele licence a hlavně podílů v CET 21 značně nepřehledná.

Některé soudní žaloby totiž ještě nedospěly k pravomocnému rozsudku, takže z tohoto úhlu pohledu nelze vyloučit teoreticky nejrůznější překvapení. Skupina PPF, která do firem kolem Novy vstoupila v létě 2002, tvrdí, že v CET 21 ovládá 52 procent - ty podle ní drží společnost Vilja, kterou PPF vlastní přes nizozemskou firmu TV NOVA Holdings. Výrazný podíl drží jeden ze zakladatelů televize Peter Kršák. Má jít o necelých 17 procent. Drobnými podílníky pak mají být Česká spořitelna a předchůdkyně CME, tedy firma CEDC. Podle tvrzení PPF pak necelých 29 procent společnosti má vlastnit sama CET 21. Má se jednat o nerozdělený podíl po Vladimíru Železném. Ovšem zda je takovéto rozložení podílů naprosto přesné, to si v současné době troufne tvrdit málokdo. Při podobných sporech má sloužit k orientaci výpis z obchodního rejstříku. Do něj mohou být samozřejmě změny zaznamenávány s odstupem.

Přesto je zarážející, že podle platného znění není v obchodním rejstříku v souvislosti se společností CET 21 o společnosti Vilja ani zmínka. Jsou tam pouze podíly pánů Alana, Menclíka a Hunčíka. Právě oni měli vytvořit společnost Vilja a tu měla ovládnout Nova Holdings. Podíl v této společnosti pak mělo CME koupit. Zajímavé je, že podle výpisu z obchodního rejstříku v ní pánové Alan, Menclík a Hunčík nefigurují. Naopak ve vedení společnosti Vilja lze nalézt generálního ředitele Novy Dvořáka. Stoprocentním vlastníkem akcií pak má být už zmiňovaná Nova Holdings. Zajímavý pohled nabízí rejstřík také v souvislosti s jednateli CET 21. Těmi jsou podle platného výpisu Vladimír Železný, Aleš Rozehnal a Libuše Šmuclerová. Takže obchodní rejstřík už léta naprosto neodpovídá realitě. Patrně kvůli nedokončeným soudním sporům.

Samozřejmě nelze vyloučit i variantu, že naopak obchodní rejstřík příliš za realitou nepokulhává a že naopak pokud něco realitu výrazně předbíhá, pak je to nakládání s podíly v CET 21 a jejich další prodeje. Kde je pravda, to v tuto chvíli nelze zcela jednoznačně tvrdit. Na druhé straně se však jeví jako velmi pravděpodobné, že tentokrát společnost CME bude proti různým rizikům lépe zajištěna, než v době, kdy jejím hlavním partnerem byl Vladimír Železný. Právě určitá míra rizika by se mohla odrážet v prodejní ceně. Ta by podle názoru některých ekonomických expertů mohla být vyšší.

Konkrétně v případě, že by byla zcela jasná a nezpochybnitelná vlastnická struktura CET 21. Přesto CME podíl v Nově koupila a vstoupila podruhé do země, která podle tvrzení CME nebyla schopna ochránit její investici. Má to svoji logiku. CME totiž v současné době vlastní televize v dalších pěti zemích. Konkrétně v Chorvatsku, v Rumunsku, na Slovensku, dále ve Slovinsku a na Ukrajině. A se ziskovou Novou se jí bude takovéto impérium lépe rozvíjet. Což samozřejmě slibuje další a další vysoké zisky.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.