Clinton slíbil Kolumbii pomoc v boji s výrobci drog

20. listopad 2000

Krátká, ale symbolická návštěva amerického prezidenta v Kolumbii měla jedno hlavní téma – Bill Clinton chtěl dát především jasně najevo, že Spojené státy podpoří úsilí kolumbijské vlády v jejím mnohaletém zápase s výrobci a překupníky omamných jedů.

Občanská válka v Kolumbii, kde proti sobě 37 let bojují vládní jednotky a povstalecké ozbrojené skupiny, si jen za uplynulých 10 let vyžádala přes 35 tisíc lidských životů. Povstalci dnes prakticky ovládají téměř polovinu kolumbijského území. Finanční prostředky na nákup zbraní a udržování války získávají tyto protivládní skupiny ilegálně - zejména prodejem omamných drog, z nichž pak většinu překupníci propašují do Spojených států.

Americký prezident má tedy eminentní zájem mezinárodní obchod s narkotiky z Kolumbie zastavit - chce-li účinně bojovat proti drogové závislosti ve vlastní zemi. Odborníci, kteří se zabývají bojem proti narkománii ve Spojených státech, považují nesmírně lukrativní obchod s narkotiky z Kolumbie za vážný problém americké národní bezpečnosti – jen výroba kokainu v Kolumbii prý vzrostla v minulých letech několikanásobně a odhaduje se, že dnes asi 80 procent této tvrdé drogy, prodávané kdekoli na světě, pochází z Kolumbie. Podobně je tomu s heroinem – odborníci se domnívají, že asi dvě třetiny heroinu, který se dnes dostává do Spojených států, bylo vyrobeno právě v této zemi.

Není proto divu, že návštěvu amerického prezidenta Clintona v Kolumbii doprovázely hrozby pumových teroristických útoků, ojediněné útoky protivládních povstalců a pouliční nepokoje a násilnosti.

Seriózní průzkumy veřejného mínění však ukazují, že většina kolumbijských obyvatel s Clintonovou návštěvou souhlasí a že by dokonce podpořila i přímou americkou vojenskou účast v bojích vládních vojsk s povstalci. Řadoví kolumbijští občané jsou totiž přesvědčeni, že jejich vláda sama problém výroby a pašování narkotik nevyřeší. „Postřebujeme pomoc a já osobně vítám příspěvek Spojených států,“ řekl zpravodaji agentury AP jeden živnostník z Bogoty.

Bill Clinton v Kolumbii vyhlásil, že Spojené státy poskytnou této zemi jednu miliardu třistatisíc dolarů na boj proti výrobcům a pašerákům narkotik. Spojené státy se však nechtějí v této zemi angažovat vojensky, aby se náhodou nazapletly do složitých místních sporů, podobně jako kdysi ve Vietnamu. Bill Clinton o tom řekl: „Náš program je proti drogám a za mír. Čtyřicet let bojů nepřineslo žádné straně vítězství, jak přiznává sám kolumbijský prezident. Speciální armádní jednotky, které nastoupí proti výrobcům a pašerákům drog, na tom nic nezmění a ani to není jejich účel. Jejich cílem je omezit obchod s narkotiky, který zhoršuje nejen všechny kolumbijské problémy, ale který také vytváří zmatek ve světě, včetně Spojených států.“

Výsledkem jeho návštěvy v Kolumbii je tak dohoda o americké pomoci, podle níž Kolumbie v příštích dvou letech nakoupí za americké peníze 60 bojových vrtulníků a vycvičí a vyzbrojí tři elitní armádní jednotky pro boj s výrobci a pašeráky drog. Přímá vojenská pomoc v boji proti kolumbijským povstalcům však nepříchází v úvahu.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.