Čínský tisk: Trump kvůli Jihočínskému moři riskuje válku

Pokud budoucí americký prezident Donald Trump splní slib a začne blokovat přístup Číny do Jihočínského moře, hrozí podle oficiálního čínského tisku „velká válka“ mezi Spojenými státy a nejlidnatější zemí světa.

„Po Trumpově prezidentské inauguraci by se měly obě strany chystat na vojenskou konfrontaci,“ píše v dnešním editorialu oficiální čínský deník China Daily.

Čína vybudovala v poslední době na korálových útesech v Jihočínském moři umělé ostrovy, které opevnila a vyzbrojila. Budoucí ministr zahraniční USA Rex Tillerson tento týden prohlásil, že Číně nelze na tyto ostrovy tolerovat přístup.

Totéž jako Krym

Čína si naopak nárokuje přístup do celého Jihočínského moře, což silně znervózňuje sousední země, především Vietnam, Filipíny, Tchaj-wan a Brunej. Tillerson neupřesnil, jak by chtěl Číně v přístupu k ostrovům zabránit. Podle expertů si to lze jen těžko představit bez nasazení vojenské síly. „Budování čínských ostrůvků v mezinárodních vodách je totéž jako ruská anexe Krymu,“ prohlásil Tillerson.

„Pokud si šéf americké diplomacie představuje, že vyžene jadernou velmoc ze svých právoplatných území, měl by do svých plánů rovnou zapojit nukleární strategii,“ napsal dnes varovně list China Daily, který je přímo ovládán čínskou komunistickou stranou.

„Čína má dostatek sil a odhodlání, aby toto řinčení zbraněmi zastavila. Pokud ostatně Washington neplánuje v Jihočínském moři velký válečný konflikt, jsou jakékoli pokusy zabránit Číně v přístupu k základnám pošetilé,“ dodal list. Tillersonovy výhružné věty podle China Daily ani nestojí za komentář, protože jsou „směsí naivity, krátkozrakosti, zastaralých předsudků a nerealistických politických fantazií“.

Spratlyovy ostrovy, Spratlyho ostrovy

Je ovšem příznačné, že reakce oficiálních míst je podstatně umírněnější. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang zdůraznil, že Peking si přeje, aby čínsko-americké vztahy nikdy ke konfliktu nedospěly a naopak vedly ke vzájemnému obohacení.

Zatím se ovšem zdá, že Donald Trump názory svého šéfa diplomacie sdílí. V prosincovém rozhovoru pro televizi Fox News uvedl, že „Čína buduje uprostřed Jihočínského moře pevnost, což jí nesmí Spojené státy za žádnou cenu dovolit“.

autor: rma
Spustit audio