Čína stěhuje ropnou plošinu z blízkosti vietnamského pobřeží

16. červenec 2014

Čínská státní ropná společnost dnes oznámila, že přesune ropnou plošinu z vod poblíž Paracelských ostrovů. Její přítomnost rozpoutala v květnu ostrou diplomatickou roztržku mezi Pekingem a Hanojí.

Ve Vietnamu navíc došlo k ostrým protičínským protestům, které trvaly tři dny a vyžádaly si dva lidské životy. Skončily spálením a pobořením poboček několika zahraničních firem v průmyslových zónách – rozvášněný dav však omylem napadl i jihokorejské a filipínské podniky.

Ze země pak začali nakvap odjíždět tisíce čínští zaměstnanci. Došlo také ke střetu mezi několika plavidly – rybářské a pobřežní lodě do sebe vzájemně najížděly a útočily na sebe vodními děly. Při těchto incidentech však nebyl nikdo zraněn.

Společnost China National Petroleum Corp v oficiálním prohlášení uvedla, že plošina splnila svůj úkol a nyní je třeba analyzovat údaje, které získala. Podle agentury Reuters se nyní těžební zařízení stěhuje k jihočínskému ostrovu Chaj-nan. Vrchní velitel vietnamské pobřežní stráže Ngo Ngoc Thu uvedl, že přesun začal v úterý pozdě večer.

Čtěte také

Agentura Nová Čína napsala, že při zkušebním vrtu byly objeveny známky ložisek ropy a plynu a nyní je třeba zvážit další kroky. Spojené státy označily přítomnost plošiny Chaj-jang Š'-jou 981 u Paracelských ostrovů za agresi a provokaci.

Jižní Vietnam v roce 1974 o sporné souostroví s Čínou krátce válčil. Od té soby si na archipelag dělají nároky oba státy. Podle agentury napětí okolo plošiny souvisí s územními nároky Pekingu v Jihočínském moři. Nejlidnatější země světa zneklidňuje většinu sousedních států v jihovýchodní Asii. Nejhůře postiženy jsou diplomatické vazby Pekingu s Hanojí a Manilou. Filipíny dokonce pohnaly kvůli ostrovům Čínu k mezinárodnímu soudu, připomíná agentura.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.