Čína dobývá vesmír

13. říjen 2005

V komunistické Číně vládne totalitní sytém. Přesto tato nejlidnatější země patří mezi nejrychleji se rozvíjející ekonomiky na světě. Svou nadvládu se snaží ukázat i v kosmickém prostoru.

Několik desetiletí dominovali vesmírným letům s lidskou posádkou Američané a Sověti. Po rozpadu Sovětského svazu skončila rivalita obou zemí, což se projevilo v politických rozhodnutích obou zemí. Dobývání vesmíru již nebylo hlavní součástí politických bojů a vymizelo i z hlavních kapitol rozpočtů obou států.

Devadesátá léta minulého století znamenala konec konkurence a začátek spolupráce obou velmocí. Třetí tisíciletí přineslo do hry nového hráče - Čínu. V říjnu 2003 vyslala do vesmíru svého prvního kosmonauta a ve středu 12. října vyslala do kosmu již druhou lidskou posádku.

Kosmonauti Fei Junlong (40 let) a Nie Haisheng (41) jsou oba plukovníky Lidové osvobozenecké armády a byli vybráni ze čtrnácti stíhacích pilotů. Státní televize vysílala odlet v přímém přenosu. Uvnitř kosmické lodi byla umístěna kamera, a tak mohli Číňané sledovat celý start a let na oběžnou dráhu zevnitř. Přestože Čína nemá s vesmírnými lety takové zkušenosti, byli oba kosmonauti před startem plni optimismu.

Logo

Komunistická strana Číny naplánovala start jen den poté, co uzavřela jednání se sedmi nejvyspělejšími státy světa o ekonomických výhledech na příštích 5 let a na stejný den, kdy zahájila 10. národní hry (taková malá čínská olympiáda).

Vesmírného letu čínský režim využívá k propagandě svých úspěchů. Svědčí o tom i přítomnost všech nejvyšších představitelů země při startu. Na místě byl přítomen premiér a v pekingském řídicím středisku byli osobně prezident i viceprezident.

O tom, že to s dobýváním vesmíru myslí Čína vážně, svědčí i zahájení výstavby speciálního tréninkového centra pro kosmonauty. Čínští představitelé rozptylují obavy západního světa a slibují, že vesmírných letů budou využívat jen k mírovým účelům.

Kosmonauti by měli přistát v pondělí v odlehlých oblastech severní Číny.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka