Čím dál víc násilí v Bondovkách

11. prosinec 2012
Monitor

Je v současných filmech víc násilí než v minulosti? Novozélandští vědci hledali odpověď v sérii filmů o agentovi 007.

K testování hypotézy, že populární filmy jsou čím dál násilnější, jsou Bondovky zcela ideální. První ze zatím 23 snímků o Jamesi Bondovi byl natočen před 50 lety, posledního (Skyfall) jsme se dočkali letos. Příběh je přitom více méně stále stejný. Vědci z Univerzity v Otagu analyzovali 22 snímků, které pokrývají období 46 let – od prvního filmu s názvem Dr. No z roku 1962 po Quantum of Solace, který se do kin dostala v roce 2008. Výsledky studie ukázaly, že násilí v bondovkách během času skutečně přibývalo: zatímco ve filmu Dr. No vědci napočítali 109 násilných činů, v Quantum of Solace to bylo 250.

Násilí vědci rozdělili na „triviální“, například rány plochou dlaně, a „těžké“, které bylo definováno jako kopání, údery pěstí nebo útok zbraní. Poměr triviálního a těžkého násilí se během času měnil: v Quantum of Solace je těžkého násilí asi třikrát víc než v první bondovce Dr. No. Podle vědců je pravděpodobné, že to odráží míru násilí v jiných populárních filmech se stejným ratingem. Od roku 1989 jsou bondovky zařazeny v kategorii PG-13, která je určena adolescentům.

Zdroj: Archives of Pediatric & Adolescent Medicine, Science Daily

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.