Chytrá pilulka místo hadiček

22. listopad 2010

Endoskopická vyšetření nahradí pilulka. Tato malá laboratoř bude obsahovat senzory, mikroprocesor a vysílač.

Pacienti nemají rádi některé nepříjemné diagnostické metody, které lékařům slouží k vyšetřování vnitřku jejich těla. Tyto metody, kterým se souhrnně říká endoskopie, často zahrnují vsunování poměrně rozměrných hadiček a přístrojů do orgánů trávicího traktu. Tato vyšetření by se mohla stát minulostí. Švýcarská firma Novartis vyvíjí diagnostickou pilulku, jejíž spolknutí a následný průchod tělem může některé invazivní metody nahradit. Metoda se v praxi objeví možná už do dvou let.

V pilulce bude zabudován malý mikročip, který bude obsahovat senzory měřených veličin, mikroprocesorový analyzátor a radiový mikrovysílač, který bude všechna data bezdrátově vysílat do vnějšího přijímacího modulu. Ten bude umístěn na pacientově těle někde poblíž místa nasazení pilulky. Odtud se data dostanou do lékařova počítače nebo chytrého mobilu. Čip v pilulce bude vlastně jakousi malou laboratoří, její oficiální technický název zní Ingestible Event Marker (IEM). Její činnost aktivuje např. kyselé prostředí v pacientově žaludku. Nasazení pilulky může být různé - od klasické endoskopie v oblasti jícnu, žaludku, tenkého a tlustého střeva (poslední oblast nasazení je klasickou doménou neoblíbené kolonoskopie) až po monitorování imunitní reakce pacienta na transplantáty a správné dávkování a přesné načasování účinnosti léků.

Společnost Novartis už v lednu tohoto roku technologii zakoupila od kalifornské technologické firmy Proteus Biomedical. Výrobce předpokládá, že první evropské zkoušky pilulky by mohly proběhnout do 18 měsíců, tedy během roku 2012. Kromě chemických látek v těle bude pilulka sledovat např. tělní teplotu, tepovou frekvenci srdce a různé další pohyby v těle.

Tato pilulka-laboratoř ale není úplně prvním přístrojem tohoto typu. Už v roce 2001 vyvinula mnohem větší polykací kapsli s elektronikou firma Given Imaging. Kapsle se jmenovala M2A, později Pillcam. Jejím původním účelem bylo pomocí miniaturní kamery pořizovat detailní video z vnitřku pacientova tenkého střeva. Kvůli dvoucentimetrové délce kapsle ale bylo její použití spíš výjimečné. Další miniaturizace podobných kapslí je tedy žádoucí a nová, výrazně menší pilulka, také bude mnohem použitelnější.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.