Chorvatsko zatklo bývalého makedonského ministra vnitra

1. září 2004

Ljube Boškovski byl makedonským ministrem vnitra do podzimu roku 2002, kdy byla vládnoucí nacionalistická koalice vedená Vnitřní makedonskou revoluční organizací poražena makedonskými socialisty Branka Crvenkovského. Právě v době vlády nacionalistů probíhala v Makedonii občanská válka mezi vládními vojsky a jednotkami albánské milice.

Ljube Boškovski proslul jako jeden z vůdčích nacionalistů, kteří dlouhou dobu blokovali jakoukoli dohodu, i když mírová smlouva s Albánci byla nakonec uzavřena ještě za vlády Vnitřní makedonské revoluční organizace. Boškovski, který má zároveň s makedonským i chorvatské občanství, byl zadržen na základě rozhodnutí pulského státního žalobce. Ten obdržel od makedonských úřadů obvinění, že Boškovski nařídil v březnu roku 2002 popravu 7 cizinců jihoasijského původu s odůvodněním, že zmíněná skupina připravovala teroristické útoky proti makedonským vládním cílům a ambasádám Spojených států, Německa a Velké Británie ve Skopji.

Podle tehdejších policejních zpráv bylo 6 Pákistánců a jeden Ind zabito během přestřelky s policejní hlídkou v obci Rastanski Lozja nedaleko Skopje v momentě, kdy zahájili palbu na makedonské policisty.

Cizinci byli údajně oblečeni v uniformách albánské milice. Ljube Boškovski a vládní místa tvrdili, že se Makedonie měla stát novým místem, kde budou proti neislámským zemím útočit stoupenci al-Kajdy a dalších teroristických organizací. Vyšetřování incidentu ale nikdy nepřineslo důkazy o tom, že by zabití cizinci skutečně měli vazbu na některou z teroristických skupin. Dokonce se nepodařilo dokázat ani to, že by zabití Asiaté měli vazby na milice makedonských Albánců. Vyšetřování spíše ukazovalo, že zastřelení cizinci byli do uniforem makedonské Albánské osvobozenecké armády převlečeni těsně před, nebo krátce po "popravě."

Makedonští vyšetřovatelé a západní země podezřívali Boškovského z toho, že chtěl inscenovaným incidentem "přiřadit" Makedonii do kampaně proti terorizmu, kterou po 11. září roku 2001 vedly ve světě Spojené státy. Je pravdou, že od tohoto data makedonské úřady zostřily kontroly na hranicích své země a že ve sledovaném období po září 2001 skutečně minimálně o 30 procent vzrostl počet zaznamenaných pokusů o ilegální přechod hranice do Makedonie. Šlo většinou o občany Íránu, Iráku, Afghánistánu, Pákistánu, nebo Srí Lanky. Část z nich skutečně směřovala do řad Albánské osvobozenecké armády. Většinu zadržených uprchlíků ale do země přivedla touha po ekonomické emigraci a hospodářsky nepříliš stabilní Makedonii, která je navíc zmítána latentním napětím mezi slovanskými Makedonci a Albánci, brala jako přestupní stanici na cestě do západní Evropy.

To byl pravděpodobně i případ sedmi podle všeho "popravených" Pákistánců a Indů. Ti se zřejmě stali obětí kampaně tehdejší makedonské vlády, která tak chtěla za každou cenu stanou v rámci boje proti terorismu po boku Spojených států. Této verzi nahrává i fakt, že během "přestřelky", kterou cizinci údajně vyprovokovali a během které byli všichni zabiti, neutrpěl zranění žádný ze "zasahujících" makedonských policistů.

Podle socialistické vlády, která je v Makedonii nyní u moci, byl hlavním strůjcem akce právě bývalý ministr vnitra. Parlament zahájil letos na jaře vyšetřování, jehož následkem byl tehdy už jen poslanec Ljube Boškovski zbaven poslanecké imunity. Krátce na to, v květnu letošního roku, uprchl do Chorvatska, jehož občanství také vlastní. Chorvatské zákony sice neumožňují vydávání chorvatských občanů do zahraničí, ale ti mohou být trestně stíháni v Chorvatsku, pokud Záhřeb partnerská země o takovou věc požádá. Mezi Chorvatskem a Makedonií smlouva o právní spolupráci, na základě které může být Boškovski uvězněn a vyšetřován, existuje.

Na Boškovského vydal zatykač i Interpol a o trestní stíhání bývalého ministra skutečně požádala Makedonie Chorvatsko minulý týden. Proto mohl být včera u Rovinje zatčen a později uvězněn v Pule. Neznamená to ještě, že bude skutečně odsouzen. Pokud se tak ale stane, hrozí mu podle makedonského minimálně 8 a podle chorvatského trestního zákona dokonce 10 let žaláře. Spolu s ním je ze spoluúčasti na "popravě" cizinců obviněno ještě 5 důstojníků makedonské policie. Boškovski ale od počátku sebejistě tvrdí, že jde o kampaň nové vlády proti jeho osobě, a že o spojení zabitých cizinců s teroristickými skupinami existují přesvědčivé důkazy. Nechme se tedy překvapit.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.