Chorvatské teenagerky způsobily v Německu tisíce vloupání

24. květen 2017

V Německu se podařilo rozbít pětisetčlenný gang mladých Chorvatek, které jejich vůdci vycvičili ke krádežím. „Jen za minulé léto si tyto dívky připsaly na konto jednu pětinu všech krádeží v Německu a přišly si tak na miliony eur,“ sdělila mnichovská policie deníku Süddeutsche Zeitung.

Vyšetřování začalo v lednu, kdy mezi členky gangu pronikly policejní agentky. S údivem pak sledovaly, jak trojlístek zlodějek obratně vykrádal vily na mnichovském předměstí Lehel. Pátrání skočilo zatčením dvou bossů.

Ti si vybírali a zacvičovali k akcím často i nezletilé dívky, protože ty po zatčení nemohly jít za mříže. Policie během šetření rozsáhlou zlodějskou síť pojmenovala kódovým označením Kraken a s údivem zjistila, že jde o početnou, rozvětvenou rodinu.

„Kromě Německa působily dívky i v Belgii, Francii, Itálii a Španělsku. Mladí byli zacvičováni velmi záhy a fakticky neměli šanci se rodinným bossům vzepřít,“ napsal Süddeutsche Zeitung. Tři zatčené Chorvatky měly 14, 15 a 19 let, ale vzhledem k padělaným dokladům nelze jejich věk doopravdy určit. Za 13 vloupání putovaly na dva roky do nápravného zařízení pro mladistvé.

Dalších dvacet dívek zatkli v Münsteru, Frankfurtu a Hannoveru. Vyšetřování nakonec německé policisty dovedlo do Záhřebu, kde bossové gangu žili ve vilách obložených mramorem. Vše bylo financováno z krádeží. „Dokonce se podařilo najít hodinky a prsteny z Německa a vrátit je majitelům,“ uzavírá německý deník.

autor: rma
Spustit audio