Chobotnice vypovídají o kolapsu ledového štítu

10. květen 2012
Monitor

Před pouhými 200 000 lety zřejmě zkolaboval Západoantarktický ledový štít. Naznačuje to DNA antarktických chobotnic.

Chobotnice Pareledone turqueti žije kolem celé Antarktidy od mělčin až po čtyřkilometrové hlubiny. Měří jen 15 centimetrů, v dospělosti se zdržuje na jednom místě a hýbe se jen tehdy, pokud musí utíkat před nějakým predátorem. Vědci z Liverpoolské univerzity proto předpokládali, že jedinci z různých stran Antarktidy budou geneticky odlišní. Srovnání DNA 450 chobotnic, které byly odchyceny v Jižním ledovém oceánu, však přineslo nečekané výsledky: chobotnice z Rossova a Weddellova moře, které odděluje Západoantarktický ledový štít, jsou geneticky téměř identické.

Naznačuje to, že v relativně nedávné minulosti se tyto dvě populace mohly volně stýkat. DNA chobotnic tak podpořila teorii o tom, že během pleistocénu zkolaboval Antarktický ledový štít a Rossovo a Weddellovo moře bylo propojené. Souhlasí to s klimatickými modely, podle kterých se během opakovaných period oteplení klimatu uvolňovala voda z antarktického ledu, která zvýšila hladinu moře.

Zdroj: University of Liverpool, Molecular Ecology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.