Chlór v bazénu může zhoršovat astma, zplodiny ve městech jsou ale nebezpečnější, říká lékařka

4. srpen 2017

Léto je v plném proudu a koupaliště jsou plná dětí. A bazény zase plné chlórované vody. A chlóru se přičítá významný vliv na vznik alergií, ale také astmatu. Jedna ze studií německého institutu GSF například prokázala souvislost mezi návštěvami bazénů v dětském věku a výskytem senné rýmy. Právě z té se také může vyvinout astma. A astmatem často trpí i vrcholoví plavci nebo obsluha bazénů.

Podle lékařky Václavy Bártů je ale přímá souvislost se vznikem astmatu ve srovnání s jinými vlivy zanedbatelná a prokázat se prakticky nedá. „Jde to spíš na bázi hypotézy, protože v bazénech je sice chlór, ale když žijeme ve větších městech, dýcháme úplně jiné, daleko škodlivější látky – siřičitany, dusíkaté zplodiny nebo kouřové zplodiny.“


Ačkoli chlór v bazénech astma zřejmě nezpůsobuje, může je zhoršit. V horkém počasí astmatickým pacientům nesvědčí ani klimatizace nebo výrazné střídání teplot.

Pokud rodiče chtějí své děti před astmatem uchránit, měli by se vyvarovat předně jiných věcí, než je chlór. Spolehlivě je například prokázána souvislost mezi astmatem a kouřením před a po narození dítěte. Nejde přitom jen o kouření aktivní, ale i pasivní. Dále je velmi problematický smog, prachy, pyly a různé alergie. Zpočátku je astma přitom často zaměnitelné s obyčejnou virózou.

Pokud se u dítěte astma objeví, měly by kroky rodičů vést k plicnímu lékaři, který navrhne léčbu. V současnosti je však tento zdravotní problém stále nevyléčitelný. „Dnes se astma bere jako onemocnění, které je léčitelné, ale nevyléčitelné. Nicméně je řada velmi kvalitních preparátů, které ho umožňují léčit,“ říká Václava Bártů a doplňuje, že pokud dojde k nějakému výraznému projevu spojenému třeba s alergií, doplní se preventivní léčba o takzvanou záchrannou akutní léčbu.

Co dělat při astmatickém záchvatu?
První pomoc v případě astmatického záchvatu v první řadě spočívá v podání inhalátoru, který astmatici mívají obvykle u sebe. Dále se také doporučuje posadit nemocného do takzvané Fowlerovy polohy, což je mírný polosed s nataženýma nohama a se zády opřenými v úhlu čtyřiceti pěti stupňů. Pokud se stav horší, je samozřejmě nutné zavolat záchrannou službu.

autor: ono
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.