Centrální banky se spojily v boji proti finanční krizi

18. září 2008

Ve stále více globálně propojeném světě se i nynější finanční krize rychle šíří a projevuje se na mnoha místech zeměkoule téměř stejně. Svůj původ má samozřejmě ve Spojených státech, kde se už před 14 měsíci začaly projevovat potíže na trhu s hypotékami. Několik měsíců pak ale trvalo, než hypotéční krize v USA propukla naplno a až v poslední době se začala viditelně přelévat do západoevropských zemí, zejména do Španělska a Británie.

A teprve tento týden zachvátila akutně finanční krize Wall Street a stalo se dosud nepředstavitelné - zanikla dvě velká jména amerického finančnictví, Lehman Brothers a Merrill Lynch, investiční banky s více než 150-letou tradicí.

Jak podotkl ekonomický komentátor BBC Robert Peston, nynější úvěrová krize "vytváří nový pořádek" ve světě bankovnictví a financí. To znamená, že osvědčené a staré firmy, náhle ochromené obrovskými ztrátami, buď zanikají nebo jsou pohlcovány silnějšími konkurenty. Dnes došlo k jedné takovéto velké vynucené fúzi na britském trhu hypoték, když přední bankovní skupina Lloyds, která byla dosud čtvrtou největší bankou v Británii, zpečetila dohodu o koupi největší britské hypotéční banky Halifax Bank of Scotland.

Vznikne tak dominantní aktér na britském trhu hypoték a úspor. Takové spojení by za normálních okolností antimonopolní úřad a vláda nikdy nedovolily, ale nyní je situace zcela jiná: sám britský ministr financí Alistar Darling dnes řekl, že "vláda udělá vše proto, aby zajistila stabilitu finančního systému" a tudíž i prosadí změny v antimonopolní legislativě, aby spojení těchto finančních institucí prošlo. Akcie hypotéční banky Halifax totiž v uplynulých dnech ztrácely na burze desítky procent, což až příliš dobře připomínalo loňskou nezdařenou záchranu hypotéční banky Northern Rock, s níž měla britská vláda obrovské potíže a musela nakonec všem lidem vrátit peníze, které do ní vložili. Tomu se zřejmě chce teď vyhnout.

Británie je ale jen jedním z aktérů nynější celosvětové finanční krize. Žijeme v globálním světě a je v této chvíli jedině správné, že své síly v boji proti krizi spojují i nejvýznamnější centrální banky hlavních průmyslově vyspělých, kapitalistických zemí. Z iniciativy americké ústřední banky Federal Reserve zakročilo dnes na finančních trzích všude ve světě v koordinované akci šest centrálních bank: britská, kanadská, japonská, švýcarská a Evropská centrální banka. Jejich intervence spočívala v tom, že dohromady uvolnily na finanční trhy po celém světě přes 300 miliard dolarů, z toho Spojené státy vydaly 180 miliard, aby zabránily nedostatku měny, což má obrovský význam právě pro upevnění jistoty na trhu financí.

Odhaduje se, že západní centrální banky uvolnily dohromady tento týden na záchranu finančního systému více než 600 miliard dolarů. Analytik švýcarské banky Credit Suisse vysvětlil v rozhovoru s agenturou AFP, že nejdůležitějším úkolem této koordinované akce je umožnit nákup amerických dolarů i v době, kdy jsou zavřené americké burzy, tedy nepřetržitě 24 hodin denně. Americké finanční skupiny tak mají přístup k měně kdykoli prostřednictvím svých zahraničních poboček. Centrální banky proto uzavřely dohodu o výměně svých národních měn za dolary.

Patrně díky této masivní intervenci se dnes podařilo zabránit dalšímu propadu cen akcií na burzách, i když ještě ráno asijské trhy zaznamenávaly poměrně velké ztráty. Teprve budoucnost však ukáže, zda ta dnešní a další akce centrálních bank, byly dostatečné. Jak odhadují analytikové, kritické budou zvláště příští dny a týdny, kdy se samozřejmě možná dočkáme ještě dalších vynucených fúzí či zániku některých starých finančních institucí.

Obecně však převládá názor, že konec této finanční krize už na sebe nenechá dlouho čekat. Nejistota na Wall Street dnes panovala nadále zejména kolem legendární americké banky Morgan Stanley a spekulovalo se o jejím prodeji, přičemž jedním ze zájemců prý byla Čína, která vlastní v této bance už nyní necelých deset procent jejího kapitálu. To svědčí jen o tom, v jak globálně propojeném světě dnes žijeme a čínská centrální banka dnes mimochodem také intervenovala na burzách za odvrácení krize. Své polínko si přiložil i ruský prezident Dmitrij Medveděv, když nařídil své vládě, aby podpořila ruský finanční systém. Obchodování v Moskvě totiž muselo být v úterý a ve středu několikrát přerušeno pro náhlý pokles cen akcií, vyvolaný jejich hromadným rozprodejem.

Krach světového finančního systému by neposloužil nikomu a Česká republika může být ráda, jak podotýkají naši ekonomové, že české ekonomiky se krize dotkne zřejmě nejméně z celé Evropy.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.