Čelisti: příběh starý 4 miliony let

17. březen 2010

Důkladná „forenzní“ analýza přinesla detailní rekonstrukci útoku starého 4 miliony let. Agresorem byl žralok, který z hloubky zaútočil na pravěkého delfína.

Před více než 100 lety se v severní Itálii našla dobře zachovalá kostra 2,8 metru dlouhého pravěkého delfína Astadelphis gastaldii. Dlouhá léta spočívala v Turínském muzeu, ale nedávno ji vytáhli italští paleontologové, kteří zkoumali pravěké delfíny. Všimli si stop pokousání na žebrech a obratlích a díky pečlivé analýze, která si nijak nezadala s vyšetřováním kriminálních činů, dokázali identifikovat druh útočníka.

Tvar a hloubka stop po zubech jednoznačně ukazovaly na žraločí útok. Rýhy po zubech na žebrech jsou zcela hladké, což znamená, že žralok, který delfína napadl, neměl zuby s pilovitým okrajem. Vědci tak mohli vyloučit některé možnosti a srovnávat hloubku a tvar otisků se zuby potenciálních útočníků. Touto metodou dospěli k závěru, že útočníkem byl 4 metry dlouhý žralok druhu Cosmopolitodus hastalis. V moři, které kdysi pokrývalo sever Itálie, byl běžný a jeho zuby se často nacházejí ve stejné geologické vrstvě, z jaké pochází fosílie delfína.

Nejhlubší a nejčistší zářezy po zubech vědci našli na žebrech delfína. Naznačuje to, že žralok zaútočil zespodu a z trupu kořisti vykousl velký kus masa. Už po smrti nebo v těžkém šoku způsobeném masivním krvácením a ztrátou vnitřních orgánů se delfín obrátil na záda. Tehdy se žralok zakousl do oblasti hřbetní ploutve a zanechal rýhy po zubech na obratlích.

Zdroj: Palaentology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.