Causa KB - konec tunelářů v Čechách?

15. prosinec 2000

"Nevím, co mám dělat? Snad se půjdu oběsit," komentovala zděšeně svoje obvinění jedna ze zaměstnankyň Komerční banky. Ta byla spolu s dalšími deseti osobami označena policií za spoluviníka ztrátových obchodů tohoto finančního ústavu.

Pokračující vyšetřování postupně odhaluje způsob, jakým byly z bankovního domu odčerpávány značné sumy peněz. A protože jde o podivné operace, které jsou do očí bijící, budou obvinění těžko prokazovat, že šlo o souhru nešťastných a nikým nezaviněných náhod.

Dosud největší případ svého druhu, kterým se policie intenzivně zabývá, má tedy velkou šanci skončit před soudem.

Vedle nešťastnic, které uvažují o sebevraždě a které možná pouze naivně plnily přání svých nadřízených, ukolébávány jejich řečmi, že nejde o nic špatného, by na ortel soudu mohly čekat i tzv. velké ryby.

Tedy lidé, kteří byli v čele Komerční banky a kteří museli rozhodovat o podivném zvýhodnění některých klientů, nebo o něm museli přinejmenším vědět a nic proti tomu nedělali.

A to přesto, že škoda, kterou jsou vyšetřovatelé zatím schopni prokázat přesahuje jednu miliardu korun.

Původně kauza firmy B.C.L. Trading může představovat sněhovou kouli, na kterou se mohou nabalovat další případy a může se rozrůst do neskutečných rozměrů.

Ostatně policie se nezabývá jenom machinacemi kolem už zmiňované firmy, ale také podivným poskytováním úvěrů skupině Satrapa-Č.A.S., která je spojena s podnikatelem Františkem Chvalovským.

Tedy s člověkem, který je široké veřejnosti znám především jako šéf Českomoravského fotbalového svazu.

Komerční banka jako by přitahovala podivné finanční transakce jako pouliční lampa noční můru. Potvrzuje to alespoň pokračující policejní vyšetřování. Podle něj mohlo v tomto peněžním ústavu docházet k praní špinavých peněz.

Alespoň mechanismus, kterým probíhaly převody několika milionů dolarů Slovenského plynárenského průmyslu, se tomu velice přibližuje.

Zajímavé také je, že v tomto případu figuruje Roman Zubík. Tedy osoba, která měla velice blízko jak k obchodům s lehkými topnými oleji, tak i k Chemapolu.

Čím více informací se na veřejnosti objevuje, tím jasněji se vytváří obrázek dokreslující výrok Václava Havla o mafiánském kapitalismu.

Ten mohl skutečně fungovat tak, že určité skupiny "podnikatelů" propojených s "bankéři" "hospodařily" s prakticky státními penězi, a to tak, že postupně tunelovaly některé banky a některé podniky.

A protože přitom různým způsobem sponzorovaly vlivné vládní i opoziční strany, zajišťovaly si tím optimální podmínky pro tuto činnost.

S postupujícím vyšetřováním by mohlo být do různých machinací namočeno čím dál tím více osob, což by mohlo ohrozit jeho úspěšný konec.

Ostatně nedávný rozruch kolem speciálních policejních jednotek naznačil, že k pokusům o zmar vyšetřování došlo a že je nelze vyloučit ani v budoucnosti. Krotit přehnaný optimismus z toho, že miliardové ztráty budou konečně potrestány, může i zkušenost z před několika let. Tehdy byli kvůli podivným transakcím v Investiční a poštovní bance vzati do vazby její čelní představitelé Tesař a Procházka. Záhy však byli propuštěni a nic jim nebylo dokázáno.

Takže ani obvinění několika osob v souvislosti s machinacemi v Komerční bance ještě neznamená, že nakonec bude někdo pravomocně odsouzen a potrestán.

Čím víc informací však bude zveřejněno, tím bude větší šance, že k tomu skutečně dojde.

Škoda, že podobně intenzivně nebyla a není věnována pozornost i jiným peněžním ústavům. Vždyť podobné problémy neměla pouze Komerční banka, ale také už zmiňovaná IPB a Česká spořitelna.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.