Bush napravuje špatný dojem

6. září 2005

Po týdnu od katastrofy se začínají objevovat první známky pokroku. Ženijnímu vojsku se v úterý konečně podařilo ucpat největší díru v proražených protipovodňových hrázích v New Orleans: pomocí armádních vrtulníků shodili na asi 100 metrovou průrvu v hrázi více než 200 tun pytlů s pískem a tím ji zacpali. Na to (a v jiných místech) pak nákladní automobily vyklápěly kamení. Čerpací stanice pak začaly ze zatopeného města vypouštět vodu a hladina vody opravdu klesá.

Je to ale jen první malý pokrok v jinak katastrofální situaci. Odborníci předpokládají, že úplné vypumpování zatopených čtvrtí New Orleans potrvá asi tři měsíce. Stojatá voda je tam ale už nyní velmi znečištěná, zapáchá a hrozí vypuknutí nemocí. Armáda zvažuje potřik celé oblasti z letadel také proti komárům a jinému nakažlivému hmyzu, který by se mohl v bahně rozmnožovat.

Je proto skoro nepochopitelné, že ve městě a jeho zatopeném okolí stále zůstávají tisíce lidí, kteří odmítají evakuaci. Policisté se je snaží přesvědčovat, že není opravdu žádný důvod, aby tam zůstali: "Toto město je zničené, úplně zničené," říkají. Nefunguje zásobování a pro civilisty tam není žádná práce.

Počet lidských obětí hurikánu Katrína se teď odhaduje nejméně na několik stovek, možná se ale ukáže, že při něm zahynulo až několik tisíc lidí. Přes čtvrt milionu lidí je momentálně bez domova a ukrývají se v různých provizorních příbytcích v okolních státech unie.

Záplavy zničily 235 tisíc kilometrů čtverečních na území tří amerických států - Louisiany, Mississippi a Alabamy - a zatopená oblast je tedy velká asi jako tři České republiky vedle sebe. Materiální škody by podle odhadů nakonec mohly překročit 100 miliard dolarů, ale už teď je jasné, že hurikán Katrína se stal opravdu nejhorší živelnou katastrofou v dosavadních dějinách Spojených států.

Poměrně pomalá reakce americké federální vlády na tuto situaci a zvláště prezidenta Bushe, kterému trvalo několik dní, než se vrátil z dovolené do Washingtonu, vyvolala pochopitelně vlnu kritiky. A tento nepříznivý dojem se nyní prezident Bush snaží napravovat. V sobotu a znovu v pondělí proto navštívil postižené oblasti, aby osobně pohovořil s lidmi, kteří to všechno prožili na vlastní kůži a dodal jim trochu sebevědomí.

Nevyhnul se přitom samozřejmě ani konfrontaci s těmi, kdo mají na vládu zlost - což bylo nutné, aby minimalizoval politické škody, které způsobil hurikán. A ujišťoval své spoluobčany, že o jejich problémech ví a že vláda udělá vše, co je v její moci, aby jim pomohla (jak řekl) "znovu se postavit na nohy".

Ke kritikům vlády se nyní přidal i bývalý americký prezident Bill Clinton, který se na výzvu nynějšího prezidenta a spolu s jeho otcem, též bývalým prezidentem, připojil k záchrannému úsilí. (V minulých dnech společně založili fond na pomoc obětem hurikánu.)

Clinton prohlásil, že federální vláda "selhala" a vyzval k veřejnému vyšetření celé záležitosti.

"Mnohonásobná selhání" ovšem shledává v této věci analytik BBC a komentátor světového dění Paul Reynolds. Podle jeho názoru krizi nezpůsobila jen jedna příčina, ale početné nedostatky na úrovni městských, státních i federálních orgánů. Na počátku všeho stojí podle něj hazard, když nikdo nepočítal s tím, že by město New Orleans mohl někdy zasáhnout silný hurikán čtvrté či páté kategorie. (Protipovodňové zátarasy a náspy tam byly koncipovány tak, aby vydržely jen bouři třetího stupně.)

Další chyby nastaly při přípravě a vlastní evakuaci obyvatel: ačkoli předpovědi meteorologů už byly jasné několik dní předem, ředitel federální agentury pro případy nouze ještě v sobotu 28. srpna nenařídil občanům města, aby odtud odešli. Hovořil naopak o tom, že je ještě čas a že by se hlavně měli ukrýt. Evakuace pak nastala až v neděli, kdy zbývalo již méně než 24 hodin.

Po hurikánu pak podle Reynoldse selhaly záchranné operace: nebyly dobře naplánované, scházely dodávky potravin, léků a vody a vedle nedostatečného počtu záchranářů selhala základní komunikační spojení.

A do toho přichází opožděná reakce prezidenta Bushe. Je ovšem otázka, zda by se něco změnilo, kdyby se z dovolené vrátil dříve. Nicméně vzniklá politická škoda - úbytek jeho popularity v očích řadových Američanů - se už navrátit nedá.

autor: Jan Bednář
Spustit audio