Budoucnost televizního příjmu

14. říjen 2005

Jaká je budoucnost televizní zábavy? Na tuto otázku odpověděla jednoznačně letošní světová výstava spotřební elektroniky IFA 2005, která proběhla od 2. do 7. září pod berlínskou televizní věží.

Tou budoucností jsou především svoboda, interaktivnost a mobilní využití. A co umožní, kromě příjmu DVB-T, splnit tyto perspektivy? Svatba TV s mobilní komunikací a širokopásmový přístup se službami triple play, kdy IP protokol nabídne možnosti, které ještě nebyly využity. "Mobilní" televizní technologie DVB-H se sice stává hitem, avšak první projekty lze očekávat až v letech 2006 až 2008. A tak nejaktuálnějším stimulem dalšího rozvoje digitálního příjmu se zdá být Světové mistrovství v kopané 2006 a jeho marketingový efekt. Vždyť to koneckonců je nejlepší důvod, proč vyměnit starý TV přijímač za nový a využít možností digitálního příjmu v kvalitě HDTV (televize s vysokým rozlišením). V Německu, které je příští rok hostitelem světového šampionátu, je digitalizace televizního vysílání v plném proudu a v listopadu 2005 se předpokládá zahájení vysílání pořadů ve formátu HDTV. Avšak Herbert Tillmann z ARD je, co se týče sousedních zemí, velmi skeptický: "V roce 2010 bude sice v Německu veškerý analogový provoz vypnut, ale u našich sousedů to bude možná až v roce 2025."

V souvislosti s propagovanou mobilní technologií DVB-H je třeba připomenout, že (narozdíl od DVB-T) sice umožňuje mobilní příjem, avšak existují i technologie DAB (Digital Audio Broadcast) a DMB (Digital Multimedia Broadcast), které mobilní příjem umožňují rovněž. Firma Blaupunkt pak sází spíše než na DVB-H na technologii DMB. Od roku 2007 by měly probíhat testy využití DMB pro digitální TV vysílání a technologie DAB by po vypnutí analogového rozhlasu v roce 2010 měla sloužit kromě digitálního rozhlasu i pro multimediální přenosy. Vysílání DAB by mělo mít v Evropě téměř úplné pokrytí. Již dnes je např. v Dánsku osmnáct programů DAB s celoplošným pokrytím.

Společnost Yakumo nabízí zajímavou variantu přijímače DVB-T pro PC, která se skrývá v pouzdře velikosti paměťového sticku USB-miniformátu délky 8 cm, šířky 3 cm a tloušťky 1,5 cm. Přijímač QuickStick DVB-T může díky softwaru, který je spolu s ním dodáván, posloužit ve spojení s PC i jako videorekordér snadno programovatelný prostřednictvím EPG. Záznam se provádí na pevný disk počítače a vybrané pořady je možné vypálit na DVD. Cena přijímače QuickStick DVB-T je, pozor, 79 EUR.

Existují samozřejmě i přijímače (tunery) DVB-T s pevným diskem, přehrávačem a vypalovačkou DVD. Kapacita pevného disku u špičkových z nich může dosahovat až 400 GB, což odpovídá 650 hodinám záznamu. Obecným společným trendem u všech nových typů televizorů je podle společnosti Toshiba osazení tunerem DVB-T, dále technologie s vysokým rozlišením HDTV/HDready a rozhraní HDMI (HD Multimedia Interface). K názoru, že rok 2006 bude rokem HDTV, se připojuje i společnost Philips. Cena set-top-boxu umožňujícího HDTV je asi 399 EUR. Brzdou rozvoje HDTV je zatím nedostatek programů v tomto formátu. Společnost Pioneer pak spolu s dalšími firmami připomíná nezbytnost využití BlueRay Disku jako záznamového média s kapacitou vyhovující HDTV.

Dalším jednoznačným trendem, vyvolaným připravovaným startem vysílání HDTV, jsou velkoplošné plazmové displeje a LCD ve funkci obrazovek. Společnost Samsung se na výstavě IFA 2005 pochlubila největším televizním přijímačem na světě, jeho plazmový displej má úhlopříčku 102 palců, to je neuvěřitelných 260 cm. Vývoj v oblasti plošných displejů však zdaleka nekončí. Firma Sharp je v této souvislosti přesvědčena, že plazmový displej na trhu sice zůstane, ale LCD zvítězí.

Nesmíme však zapomenout na firmu Toshiba s novou technologií SED (Surface-conduction Electron-emitter Display) plošných displejů s vysokým rozlišením, jejichž výroba bude zahájena v prvním pololetí 2006. První sériový typ těchto displejů budoucnosti má úhlopříčku 127 cm. Displeje SED navíc vynikají krátkou reakční dobou a nízkou spotřebou energie. Výrobní kapacita bude 75 tisíc kusů měsíčně. Plošné provedení displejů navíc podle firmy Loewe dává možnost navrhovat zcela nové koncepce televizních přijímačů FlatTV, kdy je možno nabídnout až 400 variant provedení. Pokud tedy nebude ani v budoucnosti TV program podle našich představ, jistě ty bohatší z nás uspokojí alespoň vnější provedení televizního přijímače, např. ve stylu magických křišťálových variací firmy Swarovski nebo v podobě malířského stojanu.

autor: Petr Beneš
Spustit audio