Budou z letadel opeřenci?

22. duben 2009

Dokážete si představit letadlo, jehož křídla by byla potažena umělým peřím? Vypadá to bláznivě, ale podle studie italských inženýrů by takový povrch výrazně snížil odpor vzduchu a zvýšil efektivitu letu.

Příspěvek jste mohli slyšet v magazínu Nula-jednička. Další témata: České Creative Commons, Zvony a zvonaři - 2. díl: Odlévání a zdobení, Datové schránky, Futurologické okénko: wi-fi na palubě, Četba - M. Friedrich: Fantóm kytary (2.).

Ptáci mohou vzlétnout především díky dlouhým a pevným perům, takzvaným letkám, na křídlech a na ocase. Inženýry z Univerzity v Janově ale víc zajímalo, jak se na letu podílejí kratší a jemnější pírka, kterým se říká krovky. Zjistili, že při letu krovky trčí kolmo na povrch křídla a vibrují v proudu vzduchu. Jejich vliv na průběh letu inženýři studovali na počítačovém modelu.

Do virtuálního větrného tunelu umístili dva typy válců o průměru 20 centimetrů. První model měl hladký povrch, zatímco druhý válec dostal potah z umělého peří. Pírka vědci vymodelovali jako pevná vlákna keratinu o délce 4 až 6 cm a síle půl milimetru. Na jednom čtverečním centimetru povrchu válce se v průměru nacházela tři vlákna.

Válec v tunelu inženýři orientovali tak, aby pera ležela po proudu vzduchu. Zjistili, že vibrace peří oproti hladkému válci snižují odpor vzduchu o 15 %. Vysvětlují si to tím, vlákna zmírňují vliv proudění na válec. Normálně vzduch válec rychle obteče a vytvoří za ním oblast nízkého tlaku, která podporuje tvorbu vírů a turbulencí. Peří vzniku nízkého tlaku brání, takže vírů za cylindrem je mnohem méně a odpor vzduchu je nižší. Podobně by se podle článku na stránkách New Scientist dal vysvětlit i známý fakt, že nové tenisové míčky s "chlupatým" povrchem létají dále a rychleji než ty staré a ohlazené.

Logo

Autoři studie si pohrávají smyšlenkou, zda by se nevyplatilo potáhnout křídla letadel umělým peřím. Zároveň však uvažují realisticky a připomínají, že ptačí peří je funkční jen tehdy, pokud je dokonale čisté. Umělé peří na křídlech letadel by si proto nejspíš vyžádalo i vývoj specifického čisticího systému.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.