Brzesková: Lidovci nesmí ve Spolu zapadnout. Své úspěchy v rodinné politice musíme lépe komunikovat

22. říjen 2024

Rok před volbami změnilo KDU-ČSL celé vedení. Novým předsedou se stal Marek Výborný, na post prvního místopředsedy mu ale delegáti neschválili ministra životního prostředí Petra Hladíka. „Je to překvapení. Je to výborný ministr, za kterým jsou vidět výsledky. Jeho zelená politika mi vůbec nevadí, jsou to kroky, které je třeba dělat, i když to někdy může být nepopulární,“ říká nová místopředsedkyně Monika Brzesková.

Na olomouckém sjezdu uspěla jako jediná ze tří nominovaných žen, se svými kolegyněmi ale chce dále spolupracovat. „Po tom, aby byly ve vedení strany ženy, se volá. A já doufám, že i mým zvolením nastala patřičná změna a bude to mít třeba daleko větší dopad,“ věří.

Čtěte také

Lidovci podle ní musí znovu oslovit své voliče, kteří nepřišli ke krajským a senátním volbám, a spolupracovat na tom chce i s úspěšným jihomoravským hejtmanem Janem Grolichem, který ale nakonec do vedení strany nekandidoval.

„Chceme, aby byl v týmu, který bude připravovat volební kampaně, a tím, co dokázal na jižní Moravě, posunul celou stranu. Zároveň si ale myslím, že každá oblast je specifická a to, co může fungovat na jižní Moravě, nemusí zabrat v severních Čechách,“ dodává.

Preference KDU-ČSL v průzkumech klesají až ke dvěma procentům a strana si na sjezdu odhlasovala pokračování v koalici Spolu s TOP 09 a ODS.

„Momentálně je to pochopitelný krok, ale naše značka nesmí zapadnout. Musíme tvořit součást Spolu, ale nenechat se zahltit,“ deklaruje s tím, že podněty chce sbírat na krajské a místní úrovni.

Známá tvář

Každý z místopředsedů by prý měl straně přispět tím, v čem je silný. Brzesková je úspěšná regionální politička a za svou oblast považuje právě komunální politiku. Výhodou může být i to, že si ji lidé pamatují ze soutěží krásy, kterých se účastnila pod jménem Žídková.

Čtěte také

„Někdy to pomůže, jindy ublíží. Když jsem se stala starostkou Kravař, tak se na mě lidé dívali s velkou nedůvěrou. Ale po deseti letech si myslím, že už jsem je přesvědčila o tom, že jsem minulost miss dala stranou a pečlivě se věnuji práci starostky,“ uvádí.

Jako místopředsedkyně lidovců chce zejména zlepšit komunikaci. A v tom může být známá tvář výhodou. „Na místní úrovni mi to možná trošku otevírá dveře. Ale směrem k voličům to tak jednoduché nebude, tam člověk musí ukázat, že za ním je kus práce,“ zdůrazňuje.

Strana podle ní musí jasně deklarovat své priority a mluvit jednotným hlasem, aby byla pro voliče čitelná.

„KDU je především rodinná politika, v níž se v minulé době udělalo hodně. Navýšení rodičovského příspěvku, podpora zkrácených úvazků nebo výhodnější sociální pojištění pro rodiče s dětmi jsou věci, které už jsou vidět. Ale mohlo by se to lépe komunikovat a přidat i něco dalšího,“ dodává Brzesková.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Šárka Fenyková , ert
Spustit audio

Související