Brouci s technologií z filmu Avatar

23. duben 2010

Jeden druh brouků skarabů by se při sledování filmu Avatar obešel bez neforemných brýlí pro 3D vidění. Jeho oči jsou totiž uzpůsobené k tomu, aby vnímaly cirkulárně polarizované světlo. Unikátní vlastnost brouci mazaně využívají k tomu, aby na sebe viděli, ale nebyli spatřeni.

Brouci Chrysina gloriosa (nadčeleď Scarabaeoidea) žijí v horských jalovcových lesích na severozápadě USA a v severním Mexiku. Jejich krovky jsou výjimečné tím, že světlo, které se od nich odráží, je cirkulárně polarizované. Na rozdíl od běžného světla tedy jeho vlny nekmitají do všech směrů, ale disciplinovaně opisují kružnice. Cirkulárně polarizované světlo se dnes používá při vytváření trojrozměrných efektů ve filmech, jako je napříkald Avatar režiséra Jamese Camerona. Lidské oko tento typ světla nedokáže vnímat, což je důvod, proč si při sledování 3D filmů musíme nasazovat neforemné brýle se speciálními filtry.

Stejně jako my by na tom v kině byla i naprostá většina živočichů. Jediným dosud známým tvorem, který cirkulárně polarizované světlo dokáže vnímat, je mořský korýš strašek kudlankový (Odontodactylus scyllarus). To znamená, že brouci z jalovcových lesů ze svých krovek vytěžili postatnou výhodu. Odražené cirkulárně polarizované světlo funguje jako kamufláž, která je chrání před spatřením predátory. O tom, že krovky brouků odrážejí polarizované světlo, víme už od roku 1911, kdy tento objev učinil přírodovědec Albert Michaelson. Biology z Texaské univerzity ale zajímalo, jestli brouci náhodou nejsou suchozemskou obdobou mořského straška kudlankového.

Mořský korýš strašek kudlankový

Brouky proto podrobili sérii experimentů, ve kterých sledovali jejich reakce na polarizované světlo. Zjistili, že brouci jej musí vidět, protože v jeho přítomnosti korigují dráhu svého letu. Jiné druhy brouků, včetně příbuzného druhu Chrysina woodi, nic takového nedělají – prostě si letí bez ohledu na to, jestli je světlo polarizované či nikoli. Brouci Chrysina gloriosa z jalovcových lesů se tak stali teprve druhým známým živočichem, který vnímá cirkulárně polarizované světlo. Autoři studie se domnívají, že schopnost odrážet a vnímat cirkulárně polarizované světlo má pro ně dvojí přínos. Brouci na sebe vzájemně vidí a mohou bezstarostně komunikovat bez nebezpečí, že je přitom zahlédne nějaký dravec.

článek vyšel v časopise American Naturalist

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.