Bronislaw Komorowski novým prezidentem Polska

7. červenec 2010

Polským prezidentem bude nakonec skutečně Bronislaw Komorowski. Nad svým rivalem ve 2. kole měl podle průzkumů průběžně náskok, ten se ale neustále snižoval. Krátce před volbami se v jedné ze sondáží dokonce Jaroslaw Kaczyňski dostal do čela. A zůstal tam i několik hodin po nedělním hlasování.

Do chvíle dokud nebylo ukončeno sčítání hlasů ve větších městech a v západních vojvodstvích, tradičních baštách vládnoucí Občanské platformy za kterou Bronislaw Komorowski kandidoval. Ukázalo se, že Komorowski, mimo jiné příbuzný manželky belgického korunního prince Phillipa, měl nad Jaroslawem Kaczyňskim nakonec 6 procent navrch.


Polsko zažilo rozhodně ne nezajímavou první prázdninovou neděli. Po prvním kole 20. června se ukázalo, že prognózy výsledků selhaly, když hluboce podcenily výsledek kandidáta levice Napieralského. Tentokrát sice většina z nich odhadla vítězství Komorowského, ale předpovědi, že nemalá část Poláků dá přednost dovolené na plážích Egypta nebo Řecka místo hlasování se ukázaly jako liché. Rozhodovat o prezidentovi ve druhém kole přišlo přes 53 % oprávněných voličů, což je téměř stejně jako v kole prvním a posledních volbách parlamentních. Pro srovnání. Nejnižší volební účast od pádu komunismu byla v roce 2005, kdy po frustraci z korupčních skandálů postkomunistů přišel hlasovat jen každý čtvrtý z deseti Poláků. Právě tehdy se k moci dostala strana Právo a spravedlnost bratrů Lecha a Jaroslawa Kaczyňských.


Když v dubnu při letecké nehodě tragicky zahynul Lech Kaczyňski, bylo nezbytné uspořádat volby nové hlavy státu dříve než v říjnu, jak bylo původně plánováno. Ti co sledovali vlekoucí se někdy až absurdní střety prezidenta s premiérem předpovídali, že se v případě zvolení Komorowského do nejvyšší státní funkce značně uvolní napětí. A zjednoduší se prosazování reformního vládního programu.V tuto chvíli tomu mnohé nasvědčuje. Bronislav Komorowski pochází z Občanské platformy stejně jako předseda vlády, tudíž se neočekává, že by Sejm zasypával prezidentskými vety jako jeho předchůdce. Donald Tusk a Bronislav Komorowski mají nyní v rukou veškeré trumfy. Platforma je stále nejpopulárnější stranou v zemi. Polsku se jako jedinému členskému státu Evropské unie podařilo v době všeobecně panujících hospodářských poklesů udržet růst hrubého domácí produktu. Meziročně to bylo jedno celé sedm desetin procenta. Zejména díky koupěschopnosti domácího trhu.


Už několik hodin po hlasování se začaly objevovat spekulace, zda se Bronislaw Komorowski v nové funkci nepokusí jednat méně ve vleku Občanské platformy ze které nyní jako hlava státu, která chce být nadstranická, vystupuje. Připomínají skutečnost, že až do prohry Občanské platformy s bratry Kaczyňskými v roce 2005 rozhodně mezi Komorowským a Tuskem bezvýhradná shoda nepanovala. Když loni na podzim Donald Tusk oznámil, že letos nehodlá kandidovat na prezidenta a dává přednost setrvání v pozici předsedy vlády, proslýchalo se, že by raději než Komorowského viděl jako kandidáta Občanské platformy na hlavu státu současného ministra zahraničí Radoslava Sikorského. Tomu ale část Občanské platformy dosud nezapomněla, že jako ministr obrany působil na počátku ve vládách strany bratří Kaczyňských. Takže prezidentské primárky vyzněly pro Komorowského


Navzdory porážce Jaroslawa Kaczyňského by bylo zpozdilé tvrdit, že jeho strana a její stoupenci v politice na dlouhou dobu skončili. Už na podzim se budou konat místní volby a zvlášť v menších městech ve východnějších částech Polska má Právo a spravedlnost tradičně silnou voličskou základnu. A příští rok budou volby parlamentní. Možná i z toho důvodu nebude ani v případě bezproblémovosti vztahů hlavy státu a premiéra jisté, že by se zrychlilo tempo reforem, které hádky Tusk- Lech Kaczyňski brzdily. Příští rok budou volby parlamentní a pokud chce Občanská platforma hospodářské změny trvale prosadit, bude muset svůj mandát obhájit. A proto se v dalších 12 měsících asi nepustí do změn, které by radikálním způsobem negativně ovlivnily situaci zejména sociálně slabších Poláků. Ti by tak pochopitelně skončili v náručí Jaroslawa Kaczyňského. Ten slibuje mimo jiné snížit rozdíly mezi nejbohatšími a nejchudšími spoluobčany. Nechme se tedy překvapit.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání. Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas.


autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio