Brokátové město Chengdu

24. září 2010

Dnes se společně podíváme do čínské provincie Sichuan a jejího hlavního města Chengdu. Chengdu je město přímo prodchnuté tradicemi, a to i přes mnoho změn, které se v něm odehrály během posledních let.

Historie města sahá až do období Jar a podzimů, i když největší slávu si získalo jako hlavní město státu Shu v období Tří říší v letech 221 až 263. Již od dob dynastie Han je známé výrobou soli, laků a brokátu, podle kterého se jmenuje i tamní největší řeka - Jinjiang (Brokátová řeka).

Na východě této provincie je Sichuanská pánev, jejímž nejúrodnějším a nejlidnatějším místem je Chengduská planina, zavlažovaná řekou Min. Sichuan je obklopen horami, kterými protéká Dlouhá řeka.

Přírodní krása, hory zdobené terasovitými políčky a zjemněné bambusovými porosty v kombinaci s lesklými vodními plochami, přitahovala společně s vedlejší provincií Yunnan mnoho západních přistěhovalců. Sichuan je rovněž domovem pandy velké, která nyní žije už jen v několika rezervacích jako je rezervace Wolong nedaleko města Chengdu.

Svébytný ostrov v nitru Číny
Díky svému místu uprostřed hor byl Sichuan v minulosti dosti izolován od dění okolo a po většinu času byl nezávislou provincií. V roce 1987 bylo na jeho území v Sanxingdui vykopáno přes 1000 bronzových figur. Některé vážily až 300 kg a byly 3 metry vysoké. Tyto figury vykazovaly značné odlišnosti od památek nalezených ve vnitřní Číně.

Sichuan byl k Číně poprvé připojen ve 4. století př. n. l. Město Chengdu bylo poprvé opevněno v roce 311 př. n. l. a o 500 let později se stalo hlavním městem státu Shu. Ještě v roce 1920 tvořila jádro města čtvercová plocha starého paláce obehnaná zdí, kolem které protékaly dvě řeky.

Město bylo po dlouhou dobu důležitým obchodním centrem. V pozdním období dynastie Tang a Song se stalo také tiskařským centrem. Mezi léty 971 a 983 zde byl vytištěn celý Buddhistický kánon, čítající 130.000 dřevěných desek. Tištěné papírové peníze se rovněž objevily poprvé zde již na počátku 11. století.

Za pozornost stojí i Sichuanské provinční muzeum, kde lze shlédnout mnoho artefaktů z doby dynastie Han. Kromě modelů domů nebo figurín různých pouličních bavičů se tu setkáme také s hrobovými figurami, které jsou charakteristické svou šedou barvou.

Hrdinný Zhuge Liang a jeho chrám
Na jihozápadě města se nachází chrám Wuhou ci, postavený v 5. století na počest hrdiny Zhuge Lianga. Zhuge Liang žil v těchto místech v letech 181 až 234. Byl to geniální vojenský stratég, který pocházel z provincie Shandong. Po pádu dynastie Han v roce 220 zde díky Zhuge Liangovy vznikl stát Shu v čele s císařem Liu Beiem. Zhuge Liang byl později jako hrdina mytologizován a jsou mu přisuzovány četné vynálezy zbraní a vojenských strategií.

Legenda vypráví o jeho získání 100.000 šípů od Cao Caoa, zakladatele státu Wei a úhlavního nepřítele státu Shu. Po tři dny nepodnikal se svými armádami Zhuge Liang nic, v den čtvrtý naplnil lodě pytli se slámou a poslal je v noci proti Cao Caově flotile. V nitru lodí byli schováni vojáci, kteří dělali veliký hluk, aby na ně Cao Caovy armády zaútočily šípy. Když se lodě vrátily zpět, byly pytle se slámou plné šípů, takřka vypůjčených od Cao Caoa.

Chrám Wuhou ci byl zničen požárem v roce 1672. Poté byl přestavěn do dnešní podoby. Slavný tangský básník Du Fu ho popsal následovně:

Kde se nalézá chrám známého ministra?
Je v borovém háji nedaleko Brokátového města.
Jarní tráva zakrývá schody a ptáčci zpívají ve větvích.

Du Fuovy básně popisují Brokátové město, tedy Chengdu, stejně jako jeho hrdiny. Básník Du Fu se snažil uspět jako úředník, ale neměl štěstí při státních zkouškách. Prý ze dvou důvodů. Jednak za ním nestál silný patron a jednak prý jeho veliké literární nadání děsilo zkouškové komisaře. Těžkosti, které zakoušel za svého života, dosáhly vrcholu za An Lushanovy rebelie, která obrátila město v trosky a uvrhla mnoho lidí do bídy a utrpení. Du Fuova došková chata leží dodnes v západní části města.

autor: Martin Kříž
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.