Britští euroskeptici Le Penovou nechtějí

Obamově cestě do Německa předcházela státní návštěva Británie. Americký prezident přesvědčoval Brity, aby v červnovém referendu hlasovali proti odchodu Spojeného království z Evropské unie.

Obama ale zdaleka není jediným zahraničním politikem, který vstupuje na minové pole takzvaného Brexitu. Z protilehlého břehu Lamanšského průlivu se do Británie chtěla vydat i předsedkyně francouzské krajněpravicové Národní fronty Marine Le Penová. Podle evropského serveru Local však narazila.

Zákaz vstupu do země?

Jsou to hlavně britští euroskeptici, kdo požaduje, aby jí byl vstup do země odepřen. Obávají se jejích nevybíravých výroků, které podle jejich mínění společnost „pobuřují a rozdělují“. V tomto smyslu se už zastánci odchodu z Unie obrátili otevřeným dopisem na britskou ministryni vnitra Theresu Mayovou. Kritizují veřejné vystupování Le Penové. Předsedkyně Národní fronty například bez obalu naznačila souvislost mezi muslimy praktikujícími svou víru v ulicích francouzských měst a nacistickou okupací za druhé světové války.

„Proto na vás naléhám, abyste uplatnila svou moc ohledně imigračních zákonů a zamítla Le Penové vstup do země, pokud o něj požádá,“ uvádí v dopisu Gisela Stuartová místopředsedkyně organizace Vote Leave, „Volte odchod“, která britské euroskeptiky sdružuje. Ministryně Mayová od roku 2010 zamítla vstup více než dvěma stovkám lidí. Jednalo se například o radikální kleriky, osoby představující riziko pro bezpečnost země nebo o ty, kdo „nepřispívají k obecnému blahu“. K žádosti euroskeptiků ohledně Le Penové se nicméně Mayová podle serveru Local odmítla vyjádřit.

Návštěva Obamy britské euroskeptiky nepobouřila

Barack Obama

Nad možnou kontroverzní podporou francouzské ultrapravicové političky nejásá ani šéf euroskeptické Strany nezávislosti Spojeného království UKIP Nigel Farage. Ten se od ní v minulosti pokusil několikrát opatrně distancovat s poukazem na to, že program Národní fronty operuje i s antisemitskými náladami a reminiscencemi. Není ostatně jasné, jak by ostrovní kampaň Le Penové, jejíž angličtina je prý velmi špatná, vypadala. „Není ale pochyb o tom, že by vyvolala velkou pozornost,“ podotýká autor článku na serveru Local.

Reakce z Francie přišla okamžitě. Le Penová se podivila nad tím, že britské euroskeptiky nepobouřila návštěva amerického prezidenta. „Obama přijel Británii vyhrožovat a nevypadalo to, že by to někoho šokovalo,“ uvedla Le Penová. „Kdybych do Británie přijela já, mluvila bych o potřebě lidí, aby si o svých věcech rozhodovali oni sami, spíše než Evropská unie,“ cituje Local francouzskou političku. Ta se už několikrát nechala slyšet, že odchod Británie z unie by mohl podnítit podobné tendence i ve Francii.

Otázka Brexitu

Tábor odpůrců britského členství v Evropské unii mezitím mírně posílil. Pro Brexit by teď podle jednoho z aktuálních průzkumů hlasovalo 46 % dotázaných, pro setrvání v unii pak 44 %. Z výsledků je tak podle agentury Reuters patrné, že výzva amerického prezidenta, aby Londýn zůstal součástí evropské osmadvacítky, zatím neměla očekávaný dopad a zůstala spíše oslyšena.

Brexit

Podle jiných průzkumů, ale stoupenci setrvání Británie v unii nyní mírně převažují s tím, že nerozhodnutých zůstává 10 % Britů. Telefonický průzkum pro britský deník Telegraph v úterý zveřejnila také agentura Orb. Podle ní 51 % respondentů podporuje setrvání v unii, kdežto pro odchod se vyslovilo 43 % respondentů.

autor: smi
Spustit audio