Britská veřejnost znepokojena chybami bezpečnostních služeb v boji s terorismem

11. červenec 2007

V pondělí oznámil londýnský korunní soud ve čtvrti Woolwich, že čtyřem hlavním obžalovaným pachatelům druhého útoku na londýnskou dopravní síť z 21. července 2005 byla prokázána vina "účasti ve spiknutí za účelem vraždění", jak zněla oficiální obžaloba.

Odsouzení, příjmeními Ibrahim, Omar, Mohammed a Osman jsou uprchlíci z Ethiopie, Eritreje a Somálska, kterým se v Británii dostalo vzdělání, bydlení a státní finanční podpory. Onoho dne, pouhé dva týdny po předchozím teroristickém útoku čtyřky muslimských mladíků britského původu, při kterém zahynulo 52 lidí a stovky dalších byly zraněny, se tito mladí muži pokusili o podobný útok. Byl prý připravován už před oním prvním útokem, ale plány byly doladěny, aby prý byl účinnější. Už v květnu roku 2004 se skupina pod záminkou pěší turistiky zúčastnila teroristického výcviku v severní Anglii a její vůdce Ibrahim pak na přelomu let 2004 a 2005 dokonce absolvoval výcvik v pákistánském táboře al-Kajdy a to ve stejnou dobu jako pachatelé prvního londýnského útoku před dvěma roky. Pozoruhodné je, že ačkoli měl už předtím několik záznamů v trestním rejstřiku za loupež a přepadení staré paní a za sebou trest vězení, byl mu vydán britský pas. Stejně tak je pozoruhodné, že když byl tehdy - po radikalizaci v mešitě známého extrémisty Abu Hamzy -- při odletu do Pákistánu zadržen na letišti Heathrow kvůli převážení velkého množství peněz, byl propuštěn a pokračoval v cestě. Mezitím byl Ibrahim policií písemně vyzýván, aby přišel projednat přepadení, ale když se nedostavil, policie nic nepodnikla a ani ho nesledovala, když sestavil skupinu a začal vzrábět pumy. Jak známo, odsouzení nakonec podnikli sebevražedný útok na londýnské metro a autobus, ale místo ruksakových bomb jim vybuchly pouze rozbušky. Experti později potvrdili, že kvůli namíchání příliš slabého okysličovadla nemohly pumy vybuchnout a byly tak zjevně zachráněny stovky životů. Přesto soud dnes ráno vynesl pro čtveřici útočníků verdikt doživotního vězení za pokus o hromadnou vraždu, i když v případě dalších dvou členů skupiny, kteří účast na útoku popírají, bude proces pokračovat.

Jak už řečeno, soud se vlekl šest měsíců a vyvrcholil právě v době, kdy veřejnost znepokojovaly nejnovější, byť neúspěšné pokusy o teroristické útoky v Londýně a na letiště ve skotském Glasgow a po obžalování prvního ze skupiny atentátníků z Blízkého východu. Sedmadvacetiletý Iráčan Dr. Bilal Abdullah je nyní obviněn ze "spiknutí za účelem provedení výbuchů".

Chyby, nedostatky a opomenutí bezpečnostních služeb v případě čtyřky útočníků z 21. července 2005 jsou nyní ovšem tvrdě kritizovány. Šéf londýnského protiteroristického policejního týmu Peter Clarke se sice v prohlášení k odsouzení zaměřil na skutečnost, že útočníci byli rozhodnuti způsobit ještě větší škody a ztráty na životech než předchozí skupina a ocenil odvahu civilistů, kteří útočníky pronásledovali, policejní chyby však nekomentoval. Stínový ministr vnitra David Davis je však za konzervatívní stranu v parlamentě označil za "systémové chyby". Média zas nyní požadují utužení kontroly podezřelých teroristů a připomínají, že pár podezřelých v domácím vězení prostě nedávno sejmulo rádiem kontrolované náramky a uteklo -- pravděpodobně do zahraničí.

V Londýně byli mezitím minulý týden také odsouzeni tři propagandisté terorismu, kteří šířili internetem nenávistné materiály a ve spojení s al-Kajdou al-Zarqawiho v Iráku vybízeli muslimy k džihádu. Materiály obsahovaly filmy ukazující popravy stínáním hlav, či výrobu bomb a sebevražedných vest. Trojice al-Daour, Tsouli a Mughal byla zatčena v říjnu 2005 a soud nyní vynesl rozsudky deseti, sedmi a půl a šesti a půl roku, následované deportacemi.

V situaci, kdy účinnost boje proti terorismu je ve středu pozornosti, přišli nejnověji s kontroverzními příspěvky do debaty o tom, jak dál nový náměstek ministra vnitra pro bezpečnost, Sir Alan West, takto donedávna První Lord Admirality, bývalá ředitelka zpravodajské služby MI5 Dáma Eliza Manninghamová-Bullerová a přistěhovalectví monitorující organizace Migrationwatch. Sir Alan prohlásil, že boj proti terorismu je možné zefektívnit zaměřením pozornosti muslimských občanů na to, co se děje v jejich sousedství a nahlášením podezření policii. Donášení sice prý není britskou vlastností, ale vítězství v boji proti terorismu nebude tak rychlé, jak někteří očekávají a může potrvat 10 až 15 let, prohlásil zároveň West v týdeníku The Sunday Telegraph. Dáma Eliza také volá po lepší spolupráci muslimů a ve zprávě pro časopis Policing nabádá k obezřetnosti v boji s teroristickými skupinami, kterých na mapě provázející zprávu lze napočítat celkem 219. Nejvíce, tedy 80 je jich prý v Birminghamu a okolí, kde je největší koncentrace muslimů, pak se 60ti následují Leeds, Bradford a Manchester, Londýn s 35ti a Liverpool a okolí s 20ti. Skupiny prý připravují až 30 útoků, takže to snad omlouvá zmíněné chyby policie. Organizace Migrationwatch pak stejně jako řada poslanců parlamentu navrhuje, že boji proti terorismu by pomohlo odstoupení Británie od Evropské konvence o lidských právech, neboť ta je půl století stará a prý zavádějící v boji proti terorismu ohledně nutné délky vyšetřovací vazby, domácího vězení či nezbytných deportací do země původu po výkonu trestu.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

autor: jj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.