Britská policie hledá za stavu nejvyššího ohrožení pachatele teroristických útoků

2. červenec 2007

V britských městech a vesnicích opět panuje napětí. V ulicích velkých měst a u důležitých budov patrolují policejní hlídky ozbrojené samopaly a na silnicích zastavují automobily policejní kontroly. Zvláště důkladně, i když mnohdy diskrétně, jsou kontrolována letiště, nádraží a vůbec místa, kde se shromážďuje více osob.

Ano, Británie je od sobotního zasedání protiteroristické rady pod názvem "Kobra", kterou vede sám premiér Gordon Brown, ve stavu nejvyššího stupně ohrožení. Nový premiér prohlásil, že jde jasně o osoby, které jsou spojeny s al-Kajdou a dodal, že Británie se nedá zastrašit a ministryně vnitra Jaqui Smithová se nechala slyšet, že je potěšena tím, jak rychle postupuje vyšetřování .

Bezpečnostní služby tvrdí, že zatkly pětici podezřelých osob původem Arabů z Blízkého východu a nikoli rodilých Britů a pátrají po několika dalších. O intenzitě pátrání svědčí i razie v domech v Glasgow, Liverpoolu a v Newcastle under Lyme v hrabství Staffordshire. Policie také oznámila, že zatkla oba pachatele útoku na glasgowské letiště, při čemž jí významně pomohli cestující, kteří se na útočníky při hašení vrhli a drželi je na zemi. Jeden z útočníků je pod policejní ochranou ošetřován v nemocnici s těžkými popáleninami, jeden 26ti-letý muž byl zatčen v Liverpoolu a další 26ti-letý muž a 27ti-letá žena byli zadrženi na severojižní dálnici M6 a tvrdí se, že muž je dr.Mohammed Asha, mladý lékař praktikant z jedné nemocnice. Další dvě zatčení ohlásila pak britská policie v pondělí dopoledne.

Vyšetřovatelé tvrdí, že mají už k dispozici tolik usvědčujících materiálů, jak ze dvou automobilů z překažených londýnských útoků, tak i z džípu z glasgowského letiště, že se "každou hodinu" objevují nové podrobnosti. Odborníci se shodují, že policie nyní nejen ví jak byly bomby sestrojeny, ale že také v automobilech nalezla otisky prstů a DNA útočníků či jejich kompliců. Co se týče útoku na glasgowské letiště, policie se údajně domnívá, že jen náhodná skutečnost, že automobil útočníků uvízl na jednom ze zátarasů, nepronikl dále do budovy a nehořel tak prudce, aby vybuchly kanistry s benzínem a bomby s plynem, zachránila mnoho osob před zraněním a smrtí.

Co se pak týče předchozích londýnských útoků z uplynulého týdne, i tam pomohla náhoda. Výbuch prvního automobilu, zaparkovaného před populárním nočním tanečním klubem "Tiger, Tiger" v ulici Haymarket, kde by byly obětmi stovky mladých lidí, překazila rychlá reakce náhodou přítomných pracovníků ambulance, kteří přivolali policii. Podobně, poté co byl za rohem zaparkovaný druhý automobil převezen na odtahové parkoviště špatně zaparkovaných vozidel, jeho pracovníci pak také přivolali policii. Jeden z automobilů byl údajně před několika dny zachycen kamerou čtoucí registrační čísla vozidel ve Skotsku, což také policii - společně s údaji z mobilních telefonů -- zjevně pomohlo spojit všechny tři útoky a začít s pracovní hypotézou, že je má na svědomí jedna zahraniční skupina teroristů. To se prý nyní údajně potvrzuje. Načasování londýnských rozbušek na několik minut po sobě pak údajně svědčí o plánování, které je typické právě pro al-Kajdu a na ni napojené teroristické skupiny. Útoky byly ostatně víceméně ohlášeny na jedné z blízkovýchodních internetových islamistických stránek.

Skutečnost, že došlo k vyhlášení zmíněného nejvyššího stupně stavu ohrožení, nic nemění na úspěšnosti a rychlosti, jakou bezpečnostní služby zpracovávají údaje, které mají k dispozici a vyslýchají zatčené. Je to opatření, které efektívně umožňuje nejlepší možnou koordinaci prací všech zainmteresovaných služeb včetně zpravodajských, a to bez zdržování normálních byrokratických omezení a zpoždění. Problémem je, že stále není zcela jasné, zda po oněch třech uvedených zmařených útocích nebudou ještě následovat nějaké další a že není známo kolik teroristů bylo členy příslušné skupiny. V takových situacích je lépe přehnat prevenci, než později naříkat, neboť, jak tvrdí experti, bezpečnostní služby musí být úspěšné za každých okolností a pokaždé, zatímco teroristům stačí, když to dokáží jen jednou. Co je údajně v nynější situaci podle expertů potěšitelné, je zjevně skutečnost, že pachateli nejsou muslimové narození a vychovaní v Británii, ale cizinci, Arabové, což s úlevou zdůrazňují právě mírumilovní vůdci britských muslimů, většinou pocházejících z Pákistánu a Indie. Důvodů může být mnoho a nynější útoky mohou pochopitelně být výjimkou, která může být v budoucnosti opět tragicky potvrzena, avšak naděje jsou zřetelné a vyjadřují je právě umírnění muslimští vůdcové. Jen aby se také dařilo vládní přesvědčovací kampani mezi muslimskou mládeží, a aby se podařilo nejnovější útoky rychle a důkladně vyšetřit.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

autor: jj
Spustit audio