Britové v Iráku osvobodili své dva zadržené členy speciální jednotky

20. září 2005

Nejnovější incident, k němuž došlo v jihoirácké Basře, kterou, jak víme, kontroluje britská armáda, ilustruje velmi názorně tamní napjatou politickou situaci. Z protichůdných zpráv iráckých oficiálních činitelů na jedné straně a hlášení britských důstojníků na straně druhé, můžeme pochopit, jak daleko má ještě dnešní Irák jako stát k nějakému aspoň trochu "normálnímu" fungování a kýženému mírovému stavu.

Co se vlastně stalo? Dva britské vojáky na speciální misi zadržela v pondělí irácká policie. Důvody jejich zatčení jsou sporné, ale jisté je, že oba muži byli v té chvíli převlečeni do civilního oděvu, v tričku a tmavých kalhotech a vypadali na první pohled jako Arabové. Není asi těžké uhodnout, že patrně plnili nějaký zpravodajský či výzvědný úkol.

Možná ten úkol, který dostali, z nějaké příčiny nevyšel podle plánu, ale irácká strana tvrdí, že Britové začali střílet. Těžko by se tak asi chovali bezdůvodně, ale je nejspíš pravda, že se dostali do přestřelky s policií. Jeden irácký policista byl prý přitom postřelen a oba Britové zatčeni. Jak tomu přesně bylo a co tomu předcházelo, zatím nevíme, ale ani jejich zatčením celá věc, bohužel, neskončila, naopak.

Incident totiž vyvolal násilné nepokoje v ulicích města. Iráčané v Basře začali napadat britská vojenská vozidla, házeli na ně kamení a zápalné lahve. Na filmovém záznamu, který v úterý odvysílaly zpravodajské televizní stanice, je zachycen hořící tank, z něhož horním poklopem vyskakuje rovněž hořící britský voják v uniformě a na jeho hlavu se přitom snáší sprška kamení. Jestli se zachránil, není z krátkého video-záznamu jasné.

Velitel britských vojsk v Basře, brigádní generál John Lorimer, v pondělí opakovaně žádal irácké úřady, aby policie vydala zadržené Brity armádě. To se však, kupodivu, nestalo.

Britský ministr obrany John Reid potvrdil v úterý v rozhovoru s BBC, že podle platného zákona měli být Britové, které zadržena irácká policie, předáni zpět vojenským orgánům. A tady je zřejmě ten největší problém. Jaká nedůvěra asi panuje v řadách irácké policie vůči Britům, že takové žádosti Iráčané prostě nevyhověli.

Naopak, přišla zpráva, jež se později potvrdila, že irácká policie předala zatčené Brity členům šíitské milice. Jak vyplývá z úterního vyjádření pro tisk brigádního generála Lorimera, byl v té chvíli vážný důvod se domnívat, že životy obou britských vojáků jsou v ohrožení.

Dokonce i irácký ministr vnitra osobně vydal rozkaz, aby byli oba Britové propuštěni, avšak policisté v Basře jej ignorovali.

A tak asi není divu, že se tamní velitel britských vojsk generál Lorimer rozhodl jednat a své vojáky osvobodit - a to se mu pak skutečně podařilo.

Podle guvernéra provincie města Basry Mohameda al-Wailliho zaútočilo 10 britských tanků za pomoci vrtulníků na ústřední věznici a byla prolomena její betonová zeď. Ve věznici však Britové nalezeni nebyli. Její strážci pod hrozbou další střelby ovšem prozradili, kde se jsou ukryti: v jednom z okolních domů, kam je policisté skutečně předali šíitským milicím. Tam oba zatčené britské vojáky jejich kolegové našli a osvobodili.

Britové prý vesměs utrpěli jen lehká zranění, ale celý incident je jistě vážný a velmi varovný. Ukazuje totiž na naprostý nedostatek důvěry a vzájemné spolupráce mezi příslušníky irácké policie a britských vojsk v této části země. Přitom právě v Basře a jejím okolí - na rozdíl od některých jiných částí Iráku - bývá obvykle klid a tamní situace se tak zdá být celkem pod kontrolou. Jak je ale vidět, stačí velmi málo, aby došlo k nějakému výbuchu.

Pozorovatelé se domnívají, že šíitským milicím se tam v poslední době podařilo infiltrovat řady policie a proto i vrůstá tamní násilí. Nedávno byli v Basře zabiti tři britští vojáci a v pondělí byl nalezen zastřelený irácký novinář Fakher Haider, který posílal zprávy americkému deníku The New York Times. Byl zatčen doma o půlnoci maskovanými muži, kteří se vydávali za policisty.

Britský ministr obrany John Reid po celém incidentu prohlásil, že Británie je připravena pomáhat irácké vládě tak dlouho, jak to bude zapotřebí, aby byla zajištěna bezpečnost v zemi, ale zdá se, že se teď znovu otevírá debata o dalším setrvání britských vojsk v Iráku. Z opozice se ozývají hlasy, které požadují, aby bylo řečeno, kdy a za jakých podmínek britští vojáci z Iráku odejdou. Určitě to není možné hned, ale mělo by být v této věci asi větší jasno.

autor: Jan Bednář
Spustit audio