Británie si připomněla 5. výročí teroristického útoku v londýnském metru

8. červenec 2010

Británie včera vzpomínala pátého výročí teroristického útoku islamistických extrémistů v londýnském metru a městském autobusu, při kterém zahynulo 52 osob a tři stovky lidí byly zraněny. Události onoho rána jsou stále v paměti nejen oněch zraněných, ale také v rodinách pozůstalých po 52ti smrtelných obětech.

Vlaky londýnského metra u stanic Edgware Road, King‘s Cross a Liverpool Street a autobus číslo 30 na Tavistock Square se tehdy staly terčem sebevražedných pumových útoků skupiny mladých britských islamistických fanatiků pod vedením Mohammada Sidique Khana. Tři z nich byli Britové pákistánského původu a jeden Brit původem z Jamajky. Celá Británie sledovala takřka v přímých přenosech probíhající záchranné práce posádek ambulancí, hasičů, policistů, lékařů a mediků z blízkých nemocnic i obyčejných lidí, na cestě do práce či za nákupy. Situaci ztížila skutečnost, že k výbuchům došlo částečně mimo stanice metra a přístup do vlaků byl značně ztížen, záchranáři však tehdy podávali nadlidské výkony a zachránili tak mnohé životy.


Včerejší vzpomínková shromáždění zahájila napůl soukromá ceremonie zorganizovaná pozůstalými obětí u památníku ve známém londýnském Hyde Parku. Působivý památník sestávající z 52ti ocelových sloupů tak byl svědkem kladení věnců a květin, několika krátkých proslovů a minuty ticha. Mezi věnci byl také jeden od premiéra Camerona s nápisem :,,Na památku obětí terorismu v Londýně, 7. července 2005. Nikdy na ně nezapomeneme.‘‘ Vlastní vzpomínku později u památníku uskutečnili představitelé Muslimské rady Británie. Další vzpomínkový akt se konal na nové londýnské radnici přes řeku Temži naproti hradu Tower, kde primátor Boris Johnson po minutě ticha připomněl v poselství zaměstnancům, jak tehdy vynaložili nadlidské úsilí na záchranu lidí i na obnovu provozu veřejné dopravy a dodal, že nikdy nebude zapomenuto na to, co se před pěti lety stalo, ani na ty kteří tehdy trpěli. Vzpomínkové akty se také konaly v badatelském středisku Chatham House v rámci konference o terorismu za přítomnosti představitelů parlamentu, ozbrojených složek a akademiků s hlavním proslovem náměstkyně ministra vnitra pro bezpečnostní služby, Dámy Pauliny Neville-Jonesové a v mešitě Makkah v Leedsu. Tam se konaly debaty, jejichž účelem bylo sblížit zejména mladé lidi různého etnického původu v zájmu demokratického dialogu. Někteří pozůstalí obětí kritizovali skutečnost, že ceremonie neměly oficiálně vládou vedený ráz, jiní však tvrdili, že právě soukromý charakter vzpomínek byl přáním většiny rodin obětí.V souvislosti se vzpomínkami na oběti londýnského útoku se včera z cesty po Kanadě a Americe vrátila také královna Alžběta II.. Ta se ještě během úterka po oceňovaném projevu ve Spojených národech – padesát let po jejím tamním prvním projevu v roce 1957 -- zastavila na newyorském Ground Zero, tedy v místě, kde o necelý rok předtím došlo 11.září k onomu útoku unesených letadel na dvojče mrakodrapů Světového obchodního centra a smrti tří tisícovek lidí a uctila tam jejich památku. Její program po návratu nebyl zveřejněn.


Britské zpravodajské služby při této příležitosti opět varují, že teroristé al-Kajdy a jejích přidružených skupin jsou stále globálně aktivní a že – jak dnes uvedl deník The Times -- protiteroristické složky stále sledují přinejmenším dvě extrémistické skupiny připravující v Británii teroristické útoky. Během uplynulých let jich ovšem hned několik zlikvidovaly, aniž se útoky zdařily. Mezi ně patřil druhý útok na londýnské metro 21. července 2005, plán na likvidaci několika transatlantických letů za pomoci výbušných tekutin o rok později, dále červnový útok v roce 2007 na letiště v Glasgow, útoky v dubnu a květnu 2008 v Bristolu a Exeteru a dva další loni , včetně onoho nigerijského studenta, kterému nevyšel pokus o detonaci bomby ukryté ve spodním oděvu. Experti tvrdí, že některé islamistické skupiny často vědí, že jsou sledovány a přizpůsobují tomu celou taktiku, jiné si zjevně nejsou sledování vědomy. Smutné je, že podle expertů je téměř 70 procent v Británii usvědčených a odsouzených teroristů pákistánského původu, což ukazuje na přímý či zprostředkovaný vliv al-Kajdy právě z afghánsko-pákistánského prostoru, zejména z fundamentalistických kmenových území pákistánských Severozápadních provincií. A právě přistěhovalectví z Pákistánu do Británie je i nadále značně početné. Při tom všem je podle expertů problémem právě ta skutečnost, že bezpečnostní služby musí v zájmu naší bezpečnosti odhalit každý pokus teroristů, zatímco těm stačí uspět jen jednou...


Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání. Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas.

autor: jj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.