Británie připravuje novou třídu jaderných ponorek

20. únor 2006

Královské námořnictvo Velké Británie radikálně obnovuje svou flotilu útočných jaderných ponorek. Připravovaná nová třída Astute (bystrý, prohnaný) má od roku 2007 začít nahrazovat současné ponorky třídy Swiftsure.

Ty slouží už od 70. let minulého století a jejich životnost se blíží ke konci. Hlavním dodavatelem je firma BAE Systems. Nyní jsou ve stavbě tři plavidla třídy Astute (Astute, Ambush a Artful), kýl prvního z nich byl položen roku 2001. Nedávno Royal Navy přijala rozhodnutí o objednávce dalších tří.

Délka ponorek třídy Astute je 97 metrů při šířce 11 metrů, výtlak v ponořeném stavu 7800 tun. Posádku tvoří 110 mužů, z toho 12 důstojníků. Rychlost v ponořeném stavu se uvádí 29 uzlů (přibližně 52 km/h). Maximální hloubka ponoru činí 300 m - patří však k "tradici" všech ponorkových loďstev, že zveřejněné údaje o rychlosti a hloubce jsou nezanedbatelně nižší než skutečné hodnoty.

Zdrojem síly lodí Astute jsou tlakovodní jaderné reaktory Rolls-Royce PWR 2 s dlouhou životností palivové náplně - což znamená, že palivové články nebude potřeba měnit po celou dobu životnosti ponorky, která má být 25 let. Značně to snižuje náklady na provoz, protože výměna paliva v reaktoru jaderné ponorky je složitá a drahá operace. Jedná se o druhou generaci reaktorů, které byly původně vyvinuty pro ponorky třídy Trident. Zatímco dnešní typ PWR vystačí s jednou náplní palivových článků na dvacetinásobné obeplutí Země, PWR-2 akční rádius na jedno naplnění zdvojnásobí.

První ponorka třídy Astute nastoupí do služby v příštím roce

Hlavní výzbroj ponorek nové třídy tvoří křižující střely Tomahawk a zásoba 36 protiponorkových torpéd Spearfish vystřelovaných z šesti 533milimetrových torpédometů. Těžiště modernizace spočívá především v elektronické výbavě - například jen sonarový systém má výpočetní výkon srovnatelný s dvěma stovkami notebooků. Dva optoelektronické periskopy CMO10 neprocházejí tlakovým trupem, takže nesnižují jeho pevnost, ale všechny údaje posádce předávají v elektronické formě. Kromě běžných televizních kamer nesou i zařízení pro noční vidění a termokamery. Důležitou součástí elektronické výzbroje je odpovídací zařízení umožňující identifikaci lodi dalším spřáteleným plavidlům a letadlům. Jinou zajímavostí je revoluční komunikační systém ECS od firmy EADS, který dovoluje přenos dat, hlasu i obrazu na všech frekvenčních pásmech používaných britskými jednotkami.

Ponorka HMS Superb třídy Swiftsure - jedna z těch, které mají plavidla Astute nahradit
autor: Jan Novák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.