Británie opět dějištěm protiteroristické policejní akce

9. duben 2009

Británii bylo znenadání opět připomenuto, že mezinárodní islamistický terorismus se zdaleka nevzdal svých cílů ohrožování demokracií útoky na civilní obyvatelstvo. Připomněla to všem rozsáhlá středeční a čtvrteční policejní razie a zatčení dvanácti podezřelých, většinou údajných studentů z Pákistánu, kteří měli připravovat ,,velký'' pumový útok.

Ještě předtím přicházely ve velikonočním týdnu nové špatné ekonomické zprávy o dalším zabředávání Británie do stále hlubší krize. Obchodní komora nově odhadla, že hospodářství letos dál upadne až o 3,5 procenta a nezaměstnanost vzroste příští rok na téměř tři a čtvrť milionu osob. Mezi jiným to znamená, že ministerstvo financí, které potřebuje někde nalézt už o 39 miliard liber více na plánované vyvážení rozpočtu v roce 2015, peníze těžko nalezne. Podle Institutu rozpočtových studií by totiž každý obyvatel musel zaplatit o 1250 liber ročně více na daních, což by asi způsobilo generální stávku. Při tom všem není divu, že více než polovina Britů se podle průzkumu obchodní sítě ASDA obává, že ztratí během příštího půlroku práci a že britské rodiny proto stále více šetří, aby vyšly s penězi -- a objem úspor se už ztrojnásobil. To se promítá i do dalšího poklesu objemu nákupů, o nemovitostech -- jejichž ceny dál poklesly o téměř dvě procenta měsíčně a za poslední rok už dosáhly pádu o 18 procent -- ani nemluvě. Britové se však utěšují, že podobně a ještě hůř na tom jsou Francouzi a Němci a průměr celé Eurozóny. Jediným světlým momentem pro Brity je, že ti, kteří se zoufale potřebují přestěhovat, na tom nyní budou poněkud lépe, neboť banky jsou prý ochotnější poskytovat hypotéky, byť velmi draho. Nakonec, na ukončení odbočení do ekonomiky -- není zcela od věci, že většina obyvatel, stejně jako guvernér centrální Bank of England Mervyn King a vedení opozičních konzervativců, nyní požadují, aby obří banky, nabubřelé fúzemi posledních let, byly rozděleny na menší, s oddělením investiční činnosti od běžného bankovnictví. Byl by snadnější i bankovní dozor a jejich případné vykoupení z krachu by pak bylo také únosnější pro státní pokladnu. Návrat ke struktuře předkrizové ekonomiky tedy asi nebude opravdu možný.

Ona zmíněná rozsáhlá policejní protiteroristická akce na severozápadě Anglie mezitím pokračuje. Speciální policejní jednotky podpořené místní policií provedly koordinované razie v deseti bytech a domech na severozápadě země -- tedy v Manchesteru, Liverpoolu a Clitheroe -- a zatkly dvanáct osob, včetně dvou studentů přímo na liverpoolské univerzitě. Nekteří ze zatčených, jejichž věk se různí od méně než dvaceti do 41ti, se údajně snažili uprchnout. Podle policie je deset z nich z Pákistánu -- v Británii na studentských vízech -- a dva jsou Brity. Razie pokračovala podrobnými prohlídkami obydlí a studiem zabavených materiálů, včetně počítačů. Obyvatelé sousedních domů sdělili médiím, že někteří ze zatčených pocházejí z Jemenu, jiní prý hovořili Paštůnsky, tedy jazykem kmenů Pákistánu i Afghánistánu.

Některé prameny hovoří o tom, že bezpečnostní služby skupinu sledovaly několik měsíců a naznačují, že shromažďované výbušné materiály svědčí o přípravách na velký útok ve stylu al-Kajdy. Jiní experti dodávají, že mohlo jít o noční klub Birdcage, jeden z nejpopulárnějších diskotékových klubů v Manchesteru, nebo o nedaleké obří obchodní centrum Trafford, které o víkendech navštíví až 140.000 lidí.

Podle zdrojů lze nyní konstatovat, že zátah byl úspěšný, přestože musel být údajně neočekávaně urychlen o dvanáct hodin a zatčení tak nebyla provedena v noci, ale za bílého dne. Důvodem byla skutečnost, že velitel zvláštních policejních útvarů Bob Quick se dopustil fatální chyby, když před brífingem v kanceláři premiéra Browna v Downing Street studoval zprávu o operaci v automobilu a vystupoval z něj tak, že text celé strany zprávy zachytily televizní kamery a agentury snímek rozšířily po Británii i do světa. Jelikož hrozilo prozrazení podrobností operace, byl přečin velitele uznán za závažný a on sám po tlaku médií i parlamentu podal ve čtvrtek rezignaci. V řízení operace budou pokračovat Quickovi nižší velitelé a jeho okamžitě jmenovaný nástupce. Pokud se podrobnosti připravy útoku potvrdí, bude jasné, že Británii se podařilo odvrátit ještě větší ztrátu životů než během útoku v londýnském metru před čtyřmi roky.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: jj
Spustit audio