Břeclavská synagoga

23. září 2010

Jihomoravská Břeclav nepatří k městům s velkým množstvím architektonických památek a například oproti nedalekému Mikulovu je v tomto ohledu chudá. Převážně průmyslové město, které se začalo rychle rozvíjet po stavbě vídeňsko-olomoucké dráhy (1839), se přesto může pochlubit objektem, který milovníci historického stavitelství ocení.

Jedná se o starou židovskou synagogu. Esteticky zajímavý objekt, o jehož provoz se v současné době stará břeclavské městské muzeum.

Celá židovská čtvrť v Břeclavi se nalézala jižně od hlavního náměstí a tvořily ji čtyři ulice. Židovské domy byly typické menšími rozměry a hustotou zástavbou využívající každý čtvereční metr. Nemívaly hospodářský trakt ani zahradu. Část zástavby, 24 z původních 72 domů, která unikla asanacím, se v modernizované podobě dochovala. Vedle synagogy stojí dodnes budova bývalé židovské obecné školy (dnes objekt muzea), která fungovala do roku 1923. Na ulici Lázeňská v domě č. 1 se nacházely židovská jatka a v domě č. 17 rituální očistná lázeň.

Starou synagogu, zničenou 1643 švédskými vojsky, nahradila v letech 1672 budova nová. Nesolidní stavba se ovšem v roce 1697 zřítila a na stejném místě byla od základu vystavěna další svatyně. Tato budova však v druhé polovině 19. stol. již nestačila rostoucím prostorovým nárokům obce a v roce 1868 ji nahradil nový templ, pořízený nákladem starosty Davida Kuffnera. V roce 1888 jej významný vídeňský architekt Max Fleischer renovoval v novorománském slohu s použitím maurských prvků v interiéru. Prostor sálu nahoře uzavíral plochý trámový strop s působivou malbou. Synagoga je halová stavba členěná ze tří stran tribunami, které jsou dostupné dvěma postranními schodišti se samostatnými vstupy. Původní vzhled templu z konce 19. století včetně interiéru se částečně dochoval, chybějící části byly rekonstruovány.

Po tragickém zániku židovské obce celé poslední půlstoletí sloužila synagoga jen ke skladovacím účelům. V letech 1997 - 99 prošla celkovou rekonstrukcí a nyní je využívána ke kulturně-společenským akcím. Kromě instalace stálých muzejních expozic z historie židovské obce a města Břeclavi slouží i jako galerie výtvarného umění, koncertní sál a dějiště nejrůznějších akcí.

Reportáž můžete slyšet také v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 11. 5. 2007.

autor: Petr Slinták
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.