Boj proti pašerákům tabáku

12. srpen 2004

Světová jednička ve výrobě cigaret koncern Philip Morris musel podepsat bezprecedentní dohodu s Evropskou komisí. Koncern vyplatí 1,25 milionů dolarů, to jest asi 1 miliardu eur a za to bude upuštěno od soudního stíhání evropskými úřady u americké justice. Koncern byl obviněn z toho, že zásobuje pašerácké sítě, které v Evropě neustále prosperují.

Krom této finanční náhrady se koncern zavázal, že zreviduje své vlastní distribuční sítě a zavede systém kódování, díky němuž bude možno prodej sledovat. O této události se široce rozepsaly francouzské noviny. Dohoda, první svého druhu, by mohla přibrzdit černý trh, který posledních deset let neustále roste. Výsledkem je šek na jednu a čtvrt miliardy dolarů plus výdaje za advokáty. Tato dohoda má posílit schopnost Evropské komise a členských států bojovat proti ilegálnímu obchodu s cigaretami, který je důvodem podstatných daňových úniků.

Koncern Marlboro byl obviňován od 90. let evropskou exekutivou, podporovanou deseti členskými vládami, hlavně Paříži, Berlínem a Římem, ale nikoli Londýnem, jak zdůraznil Le Monde, že má zisky z pašování cigaret. Vyšetřování evropských úřadů zjistilo, že někteří producenti prodali v 90. letech část své produkce prostředníkům, aktivním na černém trhu. Tito prodejci importují či nakupují legálně cigarety v zemích, kde jsou daně nízké a pak je načerno reexportují na trhy, kde jsou ceny cigaret vysoké, jako je Velká Británie.

První žaloba byla podána v roce 2000 a byla o dva roky později částečně zamítnuta. Americké úřady se bránily odvolání tím, že cizí země nemůže obdržet ve Spojených státech náhradu za daňové zisky, které nebyly dosaženy na vlastním území. Evropská komise se však odvolala znovu k nejvyššímu soudu Spojených států a pohrozila, že zažaluje Philip Morris za praní kapitálu po vzoru procedury, která byla zahájena před dvěma roky proti jeho konkurentu RJ Reynoldsovi.

Smlouva obsahuje dvě další ustanovení. Philip Morris se jednak zavazuje, že přispěje k boji proti kontrabandu. Jde o to zabránit, aby nebyly produkty koncernu zpronevěřovány pašeráckými cestami v Evropě i jinde. Koncern musí do půl roku vybavit své cigarety, vyrobené ve všech průmyslových centrech na světě, systémem kódování, který umožní sledovat jejich další cestu. Krom toho má probrat své distributory a ty nejpochybnější odstavit.

Evropský úřad pro boj proti pašování se zkratkou Olaf i příslušné služby v deseti zúčastněných evropských státech budou mít přímý přístup k databázi vytvořené výrobcem. Tento nástroj bude přístupný i ostatním členským zemím unie, pokud se k dohodě přidají. Skupina Philip Morris bude také muset zaplatit platné daně v případě zabavení jeho produktů na evropském území. Nad jisté množství bude muset dokonce zaplatit dotyčné zemi 500procentní daň. Zároveň souhlasí s tím, že omezí svůj prodej tak, aby odpovídal proporčně legálním potřebám trhu.

Podle Evropské komise budou po koncernu Philip Morris následovat další producenti. Důležité je, že byl vytvořen precedent. Jedná se zvláště o firmy RJ Reynolds a Japan Tobacco, které tím nejsou nijak nadšeny a vždy popíraly svou účast na pašování. Philip Morris podle nich nastavil laťku velmi vysoko.

Philip Morris International, sídlící ve švýcarském Lausanne, je filiálkou amerického holdingu Altria. Řídí výrobu a prodej tabáku po celém světě, s výjimkou Spojených států. Tabáková součást holdingu je světovou jedničkou v tomto oboru s 50 procenty na americkém trhu a 15 procenty v celém světě. Celkový roční prodej představuje 50 miliard dolarů. Smlouva, kterou uzavřela Evropská komise, je dobrým příkladem síly evropských orgánů. Žádná jednotlivá evropská země by zřejmě podobného výsledku nebyla schopna dosáhnout.

autor: Tomáš Kybal
Spustit audio