Bezpečnost Izraele bude hlídat vzducholoď

20. červen 2006

Jedním z mnoha projektů stratosférických vzducholodí (HAA), které se v poslední době objevily, je i létající plavidlo, jehož úkolem bude mimo jiné také hlídat stát Izrael před raketami. Jeho elektronika z výšky 21 kilometrů "dohlédne" na vzdálenost pět set kilometrů, takže bude monitorovat celou neklidnou oblast Blízkého východu.

"Chceme postavit něco, co by plnilo stejné úkoly jako satelit, ale nebylo by to tak drahé," říká inženýr Abraham Baum z firmy Israel Aircraft Industries. "Bude to vzducholoď velikosti fotbalového hřiště, jaká v současnosti nemá na světě obdoby."

Podobně jako koncepce HAA (High Altitude Airship), kterou vyvíjí americká aerokosmická společnost Lockheed Martin, také izraelská vzducholoď SPA (Solar Powered Airship) bude bezpilotní a bude ji pohánět slunce. Její povrch totiž pokryje obrovské pole lehkých solárních fotovoltaických článků. Ty budou za dne pohánět přímo elektromotory a přebytky energie ukládat do akumulátorů tvořených regenerativními palivovými články. Díky tomu se ve své pozici udrží ve dne stejně dobře jako v noci - a v případě potřeby se snadno přemístí na jiné stanoviště.

Logo

Loď má mít poněkud neobvyklý zploštělý tvar, při délce okolo 190 metrů bude široká 20 metrů. Díky tomu budou mít solární články velký a vhodně orientovaný povrch. Trup je rozdělený na dva oddíly: se vzduchem a s héliem. Na zemi se nosný plyn přečerpá do tlakových nádob a jeho místo zaujme vzduch, takže loď si podrží svůj tvar.

Koncepce výškové vzducholodi má oproti satelitu mnoho výhod. Nejen že je levnější, ale v případě potřeby ji lze snadno stáhnout na zemi a tam opravit nebo upravit. Nemusí také stát nad rovníkem, jako geostacionární družice, ale operuje kdekoliv. Díky tomu má sledované území jako na dlani a navíc cesta signálů k ní a zpět na zemi je podstatně kratší.

Izraelská vzducholoď bude plnit celou řadu úkolů - kromě vojenských cílů má také sloužit jako retranslační stanice pro přenos TV signálu, radiového vysílání a internetu, pomůže při řízení letového provozu a předpovídání počasí. Loď má tvořit jednu ze součástí velké telekomunikační sítě tvořené pozemními stanicemi i satelity.

Stratosférická vzducholoď koncepce HAA vyvíjená společností Lockheed Martin

Díky použití nových materiálů bude obrovská vzducholoď vážit pouhých dvacet tun. Užitečný náklad necelé dvě tuny představuje převážně elektronika. Náklady na projekt se odhadují na 100 až 150 milionů dolarů, proto Izrael pro stavbu hledá zahraničního partnera. Začátek vývoje byl ohlášen v červenci 2003, uvedení do operační služby se očekává v roce 2008.

autor: Jan Novák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.