Berlusconiho čeká další soud. Kvůli podplácení v kauze divokých večírků

19. květen 2018

Jednaosmdesátiletý bývalý italský premiér Silvio Berlusconi, který třikrát stál v čele vládního kabinetu v Římě, by měl v letos v listopadu čelit novému soudnímu řízení za údajné uplácení svědků v procesu kolem nechvalně známých večírků v jeho vile u Milána.

S odvoláním na rozhodnutí římského vyšetřujícího soudce o tom v týdnu informovala zpravodajská agentura AFP.

Nový justiční proces je součástí série soudních řízení týkajících se takzvané aféry „Rubygate“, pojmenované podle prostitutky marockého původu. Tentokrát budou soudci v Římě rozhodovat v souvislosti s neapolským zpěvákem, kterého si měl Berlusconi společně s tanečnicemi najímat na své noční večírky.

Itálie má zřejmě blízko k nové vládě. Teď se ale prezident musí zachovat ústavně, říká publicistka Lunardi

Sergio Mattarella

Ještě před pár dny to vypadalo na předčasné volby, teď je na stole nová vládní koalice protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) a protiimigrační Ligy.

Umělec Mariano Apicella měl od bývalého premiéra inkasovat neoprávněné platby v hodnotě skoro 160 tisíc eur. Apicella zároveň sám čelí obvinění z falešného svědectví.

Celkově jde o další soudní proces proti politikovi a mediálnímu magnátovi, který vychází z aféry známé jako „bunga bunga“. Její součástí je také tanečnice z nočního klubu, Maročanka Karima Mahrúgová přezdívaná Ruby, rekapituluje AFP.

Ruby se účastnila večírků v Berlusconiho vile v roce 2010, kdy byl ještě premiérem. Měla tehdy jen 17 let. Bývalého předsedu vlády původně uznali vinným z placení za sex s nezletilou osobou a zneužívání své pozice k zamaskování tohoto činu. Berlusconi se hájil tvrzením, že prý v dané době netušil o příliš mladém věku Mahrúgové.

Sedmero soudů

Matador italské politiky byl ale stejně odsouzen k sedmi letům vězení. Soud nicméně definitivně rozsudek zrušil v roce 2015. Platby, které od Berlusconiho dostali svědci obhajoby včetně zpěváka Apicelliho, údajně za mlčení, ovšem italské soudy a úřady dále vyšetřují.

Čtěte takéO rok méně za dobré chování. Berlusconi může znovu kandidovat, milánský soud mu zrušil trest

Podobnému soudnímu procesu za údajné podplácení jiných svědků čelí italský expremiér také v Miláně. Jak informoval německý magazín Der Spiegel, milánský soud minulý týden Berlusconimu zkrátil původní trest, kdy nemohl vykonávat veřejné funkce, z šesti na pět let.

Jelikož byl odsouzen v roce 2013, rozhodnutí znamená, že by se bývalý premiér mohl vrátit na politickou scénu a účastnit se současného vyjednávání o nové italské vládě. Nicméně Berlusconi se minulý týden sám takové možnosti vzdal. Každopádně důvodem pro zkrácení trestu bylo podle soudu dobré chování.

Zpravodajská agentura Reuters si v souvislosti se zákazem výkonu veřejných funkcí pro bývalého premiéra všímá výsledků březnových parlamentních voleb. Berlusconiho strana Vzhůru, Itálie ve volbách dopadla hůře, než se čekalo. Může za tím stát i skutečnost, že voliči při rozhodování o zákazu pro Berlusconiho dobře věděli.

Agentura AFP pak přidává, že ve středu italská prokuratura rovněž vyzvala k dalšímu soudnímu řízení proti Berlusconimu, tentokrát v Turíně. Celkem je proti politikovi zatím zahájeno sedm soudních řízení v různých italských městech.

V jednom případě je expremiér podezřívaný z podplacení podnikatele a lombardského radního Nicoly Minettiho a novináře Emilia Fedeho, kteří měli shánět a najímat prostitutky na Berlusconiho večírky, připomíná AFP.

autor: rer
Spustit audio

Související