Berlínský minisummit

22. září 2003

Krása jak známo spočívá v jednoduchosti. Jednoduše krásné, krátké a výstižné je i hodnocení, které německý list Süddetsche Zeitung věnoval sobotnímu neformálnímu britsko-francouzsko-německému summitu v Berlíně. "Více, než se čekalo, méně než je třeba" napsal deník o schůzce, která měla pohřbít, která měla pohřbít minulé spory mezi Paříži, Berlínem a Londýnem. Přesně šest měsíců od začátku války v Iráku Chirac, Schröder a Blair konečně nevypadali jako muži stojící na opačných stranách barikády.

Opět došlo na "diplomacii úsměvů," poznamenal v komentáři ke stejné události italský list Corriere della Sera. Nepochybně upřímné byly úsměvy nad mlčky uzavřeným paktem, že k minulosti se už nemá cenu vracet. Ten, kdo chtěl v rozesmátých tvářích dvou šéfů vlád a jednoho prezidenta číst výraz přirozeného optimismu nad shodou ohledně budoucnosti poválečného Iráku, byl ale rychle vyveden z omylu.

"Nenašli jsme plnou shodu, pokud jde o technické otázky a harmonogram spojené s předáním větší role OSN v Iráku," prohlásil Jacques " abychom použili výrazy francouzského prezidenta " přitom záleží, jakým směrem se další obnova Iráku bude ubírat. Nejsou to v žádném případě maličkosti. Ovlivní fungování OSN, vztahy mezi silnou trojkou Evropské unie i vztahy napříč Atlantikem. "Méně než je třeba," jak konstatoval Süddeutsche Zeitung, se týká chybějící shody v těchto bodech.

Berlínský minisummit ale přesto hodně věcí posunul do nové roviny. Chybějící shoda v konkrétních záležitostech si například nijak neprotiřečí s tím, co se už před berlínským summitem rýsovalo jako jasná změna trendu: Paříž, Berlín a Londýn počítají s tím, že další obnovu Iráku zaštítí zvláštní rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Odpůrci silového řešení irácké krize " tedy Chirac a Schröder" v Berlíně také potvrdili, že jsou připraveni se do obnovy Iráku zcela konkrétním způsobem zapojit: Například výcvikem iráckých policistů přímo na území Francie a Německa.

Nejdůležitější sdělením je ale ujištění Jacquese Chiraka, že Francie v Radě bezpečnosti OSN nevyužije svého práva veta. Paříž nebude schválení rezoluce o Iráku blokovat ani v případě, že by nevyhovovala jejím představám o "technických otázkách a harmonogramu spojeným s předáním větší role OSN v Iráku." Jistě, pokud by Francie hlasovala pro schválení příslušné rezoluce, znamenalo by to mnohem více, než jen to, že se zdrží hlasování. I tento postoj by ale rezoluci umožnil projít a to je zdaleka nejdůležitější.

Příslib toho, že Francie nepoužije mocnou zbraň veta, naznačuje pozitivní diplomatický pohyb na jednoznačně nejcitlivější ose - a to jsou vztahy mezi Paříží a Washingtonem, tedy reprezentanty diametrálně odlišných přístupů k řešení irácké krize i poválečné obnově Iráku. Veškerá pozornost se teď upírá do New Yorku. O tom, jak bude další obnova Iráku vypadat, by mohl hodně napovědět výsledek schůzky Bush - Chirac, ke které dojde v úterý na okraj slavnostně zahajovaného plenárního zasedání Valného shromáždění OSN.

autor: Bohumil Šrajer
Spustit audio