Bedřich Utitz: Kaleidoskop mého století

4. únor 2019

Český novinář, kapitán v. v., spisovatel, nakladatel a rozhlasový pracovník Bedřich Utitz se narodil v roce 1920 v české židovské rodině ve Vídni. Prožil tedy téměř celé 20. století a četné jeho peripetie zakusil na vlastní kůži.

Po dětství stráveném ve Vídni se s rodiči přestěhoval do Prahy, kde se jako mladý student pohyboval v české i německé kulturní sféře. V roce 1939 však židovská rodina využila možnosti emigrovat do Palestiny.

Utitz se tam přihlásil do československé zahraniční armády; zúčastnil se bojů u Tobruku, poté u Dunkerque.

Po návratu do vlasti pracuje v ČTK, zakládá rodinu a vstupuje do KSČ. Posléze rozpozná svůj omyl: „Nestydím se za to, že jsem v roce 1945 do komunistické strany vstoupil. (…) Vadí mi ovšem, že mi trvalo příliš dlouho, než jsem definitivně prohlédl.“

Podruhé do emigrace

Události pražského jara zastihnou Utitze v pozici rozhlasového pracovníka – v srpnu 1968 se aktivně podílí na svobodném, nezkresleném vysílání Československého rozhlasu. Bezprostředně poté je mu důrazně doporučena už druhá emigrace.

Tentokrát se usadí v Německu, kde mj. spoluzaloží (s Adolfem Müllerem) exilové nakladatelství Index: „Považuji založení exilového nakladatelství Index a jeho působení od roku 1970 až do sametové revoluce 1989, kdy ho již nebylo dále zapotřebí, za nejužitečnější činnost ve svém profesionálním životě. I když to vlastně vůbec nebyla moje profese.“

Po listopadu 1989 se Utitz podruhé vrací do vlasti. Pracuje pro Lidové noviny, poté pro další periodika.

Autor ve své knize vše podává s nadhledem a občas i s humorem. Ačkoli jeho životní osud je zvenčí determinován tzv. velkými dějinami, přece se právě onen jedinečný osobní příběh jeví jako to nejdůležitější.

V režii Pavla Krejčího účinkuje Jiří Hromada. Pětidílnou četbu na pokračování ze vzpomínkové knihy Bedřicha Utitze Kaleidoskop mého století připravila Blanka Kostřicová.

autor: jvk
Spustit audio