Barva šálku ovlivní chuť horké čokolády

4. leden 2013
Monitor

Naše smysly nás dovedou pořádně ošálit. Vědci prokázali, že horká čokoláda chutná lidem lépe, pokud ji dostanou v šálku určité barvy.

Barva nádobí, v němž je servírováno jídlo a pití, může zesílit některé jeho atributy jako je chuť a vůně, říkají vědci z Polytechnické univerzity ve Valencii. Spolu s britskými kolegy to prokázali v experimentech s horkou čokoládou, kterou servírovali 57 lidem. Ti dostali čtyři plastové šálky, které obsahovaly identický nápoj. Šálky stejného tvaru a velikosti byly ve čtyřech různých barvách: bílé, krémové, oranžové a červené. Vnitřní strana byla vždy bílá.

Horká čokoláda z oranžového nebo krémového šálku chutnala účastníkům studie lépe než ta, kterou dostali v bílém a červeném šálku. V krémovém šálku se jim čokoláda navíc zdála sladší a aromatičtější. Podle vědců neexistuje žádné obecné pravidlo, že určité barvy zesilují naše vnímání chuti či vůně – to je zřejmě u každého typu potravy trochu jiné. V každém případě však tento i další experimenty naznačují, že barva obalu či nádobí může mít daleko větší vliv, než si většina z nás zatím představovala.

Zdroj: FECYT

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.