Barva šálku ovlivní chuť horké čokolády
Naše smysly nás dovedou pořádně ošálit. Vědci prokázali, že horká čokoláda chutná lidem lépe, pokud ji dostanou v šálku určité barvy.
Barva nádobí, v němž je servírováno jídlo a pití, může zesílit některé jeho atributy jako je chuť a vůně, říkají vědci z Polytechnické univerzity ve Valencii. Spolu s britskými kolegy to prokázali v experimentech s horkou čokoládou, kterou servírovali 57 lidem. Ti dostali čtyři plastové šálky, které obsahovaly identický nápoj. Šálky stejného tvaru a velikosti byly ve čtyřech různých barvách: bílé, krémové, oranžové a červené. Vnitřní strana byla vždy bílá.
Horká čokoláda z oranžového nebo krémového šálku chutnala účastníkům studie lépe než ta, kterou dostali v bílém a červeném šálku. V krémovém šálku se jim čokoláda navíc zdála sladší a aromatičtější. Podle vědců neexistuje žádné obecné pravidlo, že určité barvy zesilují naše vnímání chuti či vůně – to je zřejmě u každého typu potravy trochu jiné. V každém případě však tento i další experimenty naznačují, že barva obalu či nádobí může mít daleko větší vliv, než si většina z nás zatím představovala.
Zdroj: FECYT
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.