Barroso připravuje deregulaci Evropské unie

14. září 2005

Chystaná Barrosova kampaň za hlubokou "deregulaci" Evropské unie na první pohled velmi nápadně zapadá do programu a přestav, s nimiž zahájil v polovině roku rotující předsednictví EU britský premiér Tony Blair. Jednou z jeho předem ohlášených priorit bylo totiž "zeštíhlení" bruselské administrativy a zjednodušení dnes už příliš hojných a přebujelých a tím i nepřehledných právních předpisů, které členským zemím neustále docházejí z Bruselu.

V duchu zdravého britského pragmatismu a s jistou dávkou euroskepse - jinak naprosto přesvědčený stoupenec Evropské unie - vystoupil v červnu Tony Blair s požadavky na zásadnější reformy fungování evropských institucí. Stalo se tak sice až poté, co byla Británie obviněna, že blokuje schválení evropského rozpočtu, když se odmítá vzdát kompenzace, kterou ji před více než dvěma desítkami let vyjednala tehdejší ministerská předsedkyně Thatcherová, ale mělo to hlubší příčiny.

Většina Britů je totiž dlouhodobě opravdu přesvědčena, že fungování Evropské unie není dobré a že by se mělo podstatně změnit. Tento názor Britové zastávají trvale i přesto, že ve své většině kdysi hlasovali pro vstup do tohoto společenství a ani dnes tam nemají názory těch, kdo by chtěli z unie vystoupit, podporu většiny. Výrazem tohoto britského přesvědčení byla před dvaceti lety politika Margarety Thatcherové a dnes jsou jím i požadavky, které přednáší Tony Blair.

Mezi nejdůležitějšími evropskými státníky, k nimž se řadí především francouzský prezident Jaques Chirac a německý kancléř Gerhard Schröder, nenašel ovšem britský premiér se svými návrhy pochopení. Nejen kvůli zapeklité otázce kompenzací, kterou tehdy nebylo možné vyřešit, ale hlavně proto, že těsně předtím - na konci května a na začátku června letošního roku - Francouzi a Holanďané odmítli v referendu návrh evropské ústavní smlouvy, čímž naprosto zhatili plány řady evropských vrcholných politiků na další evropskou integraci. Ta bude muset teď přinejmenším nějakou dobu počkat. A tak, v nastalém zmatku začínajícího léta, zanikla i výzva britského premiéra.

Jak je ale vidět, nezanikla úplně a dobře si jí všiml nynější předseda evropské Komise José Manuel Barroso, který nyní přichází - de fakto - s jejím rozpracováním v praxi.

Jinak si snad ani nelze vysvětlit jeho nápad zahájit právě nyní propagační kampaň za velkou "deregulaci" EU. A podle středečního vydání deníku Financial Times má Barroso v plánu také zahodit do koše více než šest desítek už rozpracovaných návrhů zákonů.

Jde vesměs o legislativní návrhy, které ve svých důsledcích měly vnutit členským zemím různé celoevropské standardy a sám předseda evropské komise je nyní označil za "absurdní". Podle deníku Financial Times se ovšem Barrosu ani u toho nezastaví a příští měsíc chce zajít ještě dál. Pracovníci odboru legislativní přípravy u evropské Komise prý pak dokonce dostanou za úkol vypracovat plán, jak by se měly rušit a zjednodušovat již platné zákonné normy, které podle oficiálních záznamů EU zaplňují asi 85 tisíc stran textu.

Je samozřejmé, že v takové změti zákonů se nikdo nemůže vyznat, natož aby se takové předpisy a normy všude dodržovaly. A tak požadavek na jejich seškrtání zní naprosto pochopitelně a rozumě.

Britský premiér Tony Blair v této chvíli ještě vyčkává, ale impulsem k jeho nové iniciativě se nejspíš stane výsledek nadcházejících německých voleb. Nastoupí-li po nich v Berlíně jiný kancléř, respektive kancléřka, což se zdá být velmi pravděpodobné, bude Tony Blair moci začít znovu jednat bez jakékoli osobní nevraživosti.

A jak se zdá, vehementním stoupencem reforem po jeho boku se stane i nynější předseda evropské komise Barrosu.

Není ovšem těžké předvídat, že návrh vnitřních reforem EU narazí na tuhý odpor bruselské administrativy, která se bude nutně cítit takovými prudkými změnami ohrožena. Ale bez reforem to v budoucnu v Evropě prostě nepůjde, i když ta zásadní přeměna, o kterou jde, může trvat ještě řadu let.

autor: Jan Bednář
Spustit audio