Babiše můžeme kritizovat i s ním nesouhlasit, ANO je v tomhle démonizované, míní místopředseda Králíček

13. únor 2024

Opoziční hnutí ANO na svém sněmu potvrdilo ve funkci předsedy Andreje Babiše. Delegáti si také vytýčili jednoznačný cíl, kterým je vítězství v příštích sněmovních volbách, získání nespokojených voličů a postu premiéra. Nejvyšší vedení prošlo jen drobnými obměnami, novým místopředsedou se stal Robert Králíček: „K větší obměně není důvod. Preference nám rostou a cítím, že se stmelujeme,“ říká v Interview Plus.

Za svůj úspěch prý hnutí vděčí svému předsedovi. Králíček si pochvaluje, že se Babiš rozhodl být lídrem i v nadcházejících parlamentních volbách, přestože v minulosti několikrát mluvil o odchodu politiky. „Stejně jako on jsem emotivní člověk a někdy vás ty emoce ovlivní. Některá jeho rozhodnutí byla unáhlená, ale je dobře, že zůstal,“ dodává.

Čtěte také

Babiše přitom stále provázejí některé kauzy. K jeho údajné spolupráci s StB se ale podle Králíčka není nutné vracet, považuje ji za záležitost minulosti. A v kauze Čapího hnízda, která se nyní opět vrací k soudu, má pochybnosti spíše o práci policie a délce jejího vyšetřování.

Po zvolení místopředsedou hnutí mu prý začaly chodit negativní a vulgární reakce. „Kvůli tomu, že jsem si dovolil kandidovat. Lidé asi očekávají, že začnu kritizovat Andreje Babiše za úplně všechno a budu proti hnutí ANO. Nechápu tu logiku,“ podivuje se.

Kdy naposledy jsme měli s Babišem neshodu nebo kdy změnil názor? Stalo se to tolikrát, že ani nemám konkrétní příklad.
Robert Králíček

„Dostal jsem otázku, kdy naposledy jsme měli s Babišem neshodu nebo kdy změnil názor. Za tu dobu, co jsem ve sněmovně, se to stalo tolikrát, že ani nemám konkrétní příklad. Kritizovat ho nebo s ním nesouhlasit jde úplně normálně. Myslím, že jsme v tomhle démonizováni,“ míní poslanec.

Chceme vládu a premiéra

V hnutí ANO prý po sněmu panuje jednota. „Máme stejné názory a stejný cíl – chceme do vlády a chceme mít premiéra. Lidé jsou odhodláni se na tom aktivně podílet,“ uvádí s tím, že jeho úkolem, který od Babiše po svém zvolení dostal, je dosáhnout lepších výsledků v Praze.

Čtěte také

„Mám konkrétní představy, ale není to nic objevného. Jsou to věci, které fungují, a to být mezi lidmi a komunikovat s nimi. Nehledám nějakou senzaci, je to o každodenní práci a jde o to, aby lidé byli připraveni tomu po ty dva horké volební roky obětovat čas,“ přibližuje.

Králíček je zmocněncem hnutí pro IT a digitalizaci, ministerské ambice ale podle svých slov nemá. Za důležitý považuje i boj s dezinformacemi, které prý dnes šíří i někteří vládní představitelé. A týkají se údajně také hnutí ANO.

Schillerová cílila na nálepkování – kdykoli řeknete slovo o míru, jste nálepkován jako ruský troll, šmejd, šváb či v lepším případě chcimír.
Robert Králíček

„Je těžké proti dezinformacím bojovat, protože společnost je velmi polarizovaná a to je dobré podhoubí pro dezinformace. Pokud nenajdeme shodu napříč spektrem, bude to velmi složité, protože lidé ztrácejí důvěru v politiky. Vezměte si, kolik lidí věří současné vládě. V obecné rovině se ztrácí důvěra v autority, a to je těžko nahraditelné,“ upozorňuje čerstvý místopředseda hnutí.

Válka je hrozba, ale doprava je taky důležitá

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg řekl, že aliance se musí připravit na konfrontaci s Ruskem. Podle exministryně financí Aleny Schillerové (ANO) se však Česko nemusí připravovat na válku, ale investovat do dopravní infrastruktury.

Celostátní sněm ANO. Andrej Babiš, Radek Vondráček a Robert Králíček

„Není v tom rozpor. Schillerová cílila na to nálepkování – kdykoli řeknete slovo o míru, jste nálepkován jako ruský troll, šmejd, šváb či v lepším případě chcimír,“ vysvětluje Robert Králíček.

Jsme si vědomi toho, co pro nás představuje Rusko. Víme, jak vážná situace je. Ale nemůžeme rezignovat i na další oblasti, ať už je to doprava, školství nebo zdravotnictví a věnovat se jen zbrojení a obraně,“ dodává.

ANO přitom podle něj nepodceňuje ani obranné otázky a hlásí se k závazku dávat 2 procenta HDP na obranu. V investicích má ovšem jiné priority než současná vláda.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert

Související