Azylové zařízení v Králíkách? Už tak jsme problematický region, říká hejtman

1. prosinec 2015

Objekt bývalého výchovného ústavu a dětského domova Králíky by mohl od příštího roku sloužit jako azylové zařízení pro zhruba 120 uprchlíků. Zájem o něj projevila správa uprchlických zařízení ministerstva vnitra. Areál by sloužil jako rezervní areál pro rodiny s dětmi, které mají zájem zůstat na území České republiky a čekají na udělení azylu.

„Na přímé otázky o koho půjde, nám nikdy nebylo zodpovězeno,“ uvedl v Dnešním Plusu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Jestli je pravda, že hlavním účelem tohoto zařízení má být integrace, není si zastupitel jistý, jestli by integrace v obci probíhala správně. „Jsme malé městečko v pohraniční nedaleko polských hranic.“

Hejtman je přesvědčen, integrace mnohem lépe může probíhat v oblastech, které jsou stabilní a nedaleko větších měst.

„Lepší integrace je v lepších sídlech, a nikoli v těchto problematických regionech,“ dodal.

Netolický se také obává, že by umístění žadatelů azylantů poškodilo důležitý a v regionu budovaný turistický ruch.

„Já nechci budit v lidech strach, to v žádném případě. Domnívám se, že jde především o nevhodnost výběru lokality,“ vzkázal ministerstvu vnitra hejtman.

Jsou zde i další vlivy, dodal zastupitel. „Vlivy na územní plán a cenu majetku. Věcí, které se dotýkají přímo místa, je celá řada.“

„My děláme maximum, aby se situace na Králicku zlepšila, a cestovní ruch je skutečně specifický průmysl. Stačí jedna negativní informace, která může potenciálně budit strach, a okamžitě zájem turistů poklesne. Žádal bych ministerstvo vnitra, aby toto reflektovalo,“ řekl Martin Netolický.

Větší města jsou pro integraci lepší, souhlasí Dohnalová

„Jednalo by se o pobytové středisko, obyvateli by byli žadatelé o mezinárodní ochranu,“ upřesnila zástupkyně Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty Eva Dohnalová.

Podle ní je důležité připomenout, že by v zařízení byli lidé, kteří ještě nemají rozhodnuto o ochraně a jejich status je nejistý.

„Naprosto souhlasím, že žadatelé o mezinárodní ochranu by měli být umisťováni ve větších městech nebo v objektech, kde není tak velká kapacita,“ připojila se k hejtmanovi zástupkyně.

Otázkou je, jestli ministerstvo vnitra takové objekty, které by byly vhodnější, má.

Přesto připomněla hejtmanovi možnost konzultovat situaci s obcemi, které už zkušenosti s obdobnými zařízeními mají.

„Stačí se obrátit na zastupitelstvo Kostelce nad Orlicí nebo Zastávky u Brna, a sdílet zkušenosti,“ doporučila Eva Dohnalová.

autoři: msp , oci
Spustit audio