Aukce nabízí písemnosti nacistického zločince doktora Mengeleho

21. červenec 2011

Více než 4.000 stran deníkových zápisů a dalších dokumentů nacistického zločince Josefa Mengeleho bude právě dnes nabídnuto k prodeji v aukci ve Spojených státech, píše izraelský deník Ha-arec. Součástí budou i jeho kresby a obrazy. Doktor Mengele, známý jako „osvětimský anděl smrti“ se před 33 lety utopil v Jižní Americe, kam po druhé světové válce uprchl. V letech 1960 až 1975 žil v Argentině, Paraguayi a Brazílii a z této doby pochází i nabízené materiály. Nacházejí se v nich autobiografické podrobnosti, povídky, básně, filozofické úvahy, záznamy rozhovorů nebo Mengeleho komentáře o politice a historii. Očekává se, že se dokumenty prodají až za 400.000 dolarů. Kupec s nimi získá i autorská práva na jejich knižní vydání i zfilmování a veškeré ostatní projekty.

Důstojník SS doktor Josef Mengele dohlížel na selekce vězňů, kteří přijížděli s transporty do vyhlazovacího tábora Osvětim. Na tamější rampě rozhodoval, kdo bude vykonávat otrocké práce, a ostatní posílal na smrt v plynových komorách nebo k nelidským experimentům, které prováděl sám. Bill Panagopulos, majitel aukčního domu Alexander Autographs v Connecticutu řekl deníku, že 95 % draženého materiálu nebylo nikdy publikováno a bude mít obrovskou hodnotu pro vědce, historiky a pedagogy. Totožnost prodávajícího odmítl odhalit, ale zdůraznil, že nejde o potomky Mengeleho, kteří dnes žijí pod svým jménem v Německu. Podle Panagopulose pocházejí nabízené dokumenty z Jižní Ameriky.

Stejná aukční síň prodala před půldruhým rokem jeden z Mengeleho deníků. Anonymním kupcem se stal židovský filantrop z východního pobřeží Spojených států, jehož prarodiče přežili holokaust, ale ztratili za války okolo stovky příbuzných. Kupec dal tehdy najevo, že hodlá deník uchovat pro příští generace „v židovských rukou“. Panagopulos by byl nejraději, kdyby dnešní materiál koupila jediná větší instituce. Jinak se jednotlivé dokumenty roztrousí mezi různé kupující a budou navěky ztraceny. V horším případě by se mohly dostat i do rukou antisemitů. V červnu koupilo Středisko Simona Wiesenthala ve Spojených státech historický dopis napsaný vlastnoručně Adolfem Hitlerem za 150.000 dolarů, připomíná Ha-arec.

autor: gzb
Spustit audio