Astronauti natočí 3D film o HST

27. září 2007

Poslední servisní mise raketoplánu k Hubblově vesmírnému dalekohledu bude pod dohledem kamer IMAX 3D. Až se příští rok vydá k HST další výprava astronautů, budou mít kromě opravy dalekohledu na starosti ještě jeden úkol - natočit o dalekohledu film.

Kdo někdy navštívil pražské kino IMAX, moc dobře ví, jaký zážitek to je, vidět vesmír ve třech rozměrech. První trojrozměrná kamera se vydala do vesmíru roku 2001 a vznikl film o Mezinárodní vesmírné stanici.

K natáčení filmu stačí jeden astronaut. Ten ponese kompaktní verzi 3D kamery. 3D film se točí na dva filmové pásy šíře 70 mm, dvěma objektivy. V podstatě je to taková dvojkamera a princip je stejný, jako když se na něco díváme vlastníma očima. Díky tomu, že máme oči několik cm od sebe, vidíme obraz trojrozměrně.

V kině se promítají snímky obou kamer na jedno místo, ale bez speciálních brýlí bystě viděli jen rozmazaný dvojitý obraz. S brýlemi vidí každé oko jiný obraz, a teprve mozek si z toho složí prostorový vjem. Funguje to tak, že brýle obsahují polarizační filtry. Jedno oko vidí svisle polarizované světlo, druhé vodorovně.

Na natočení nového filmu bude mít sedmičlenná posádka raketoplánu 8 dní. Až raketoplán doletí k dalekohledu, zachytí ho mechanickou rukou do nákladového prostoru. K provedení všech oprav bude podle plánu potřeba pěti výstupů astronautů do volného kosmického prostoru. Těšit se můžeme nejen na film, ale také na výsledek oprav HST. Dalekohled dostane novou širokoúhlou kameru Wide Field Camera 3 (WFC3) a spektrograf Cosmic Origins Spectrograph (COS).

O HST se bude točit 3D film

Spektrograf COS bude dosud nejcitlivějším detektorem HST v ultrafialové oblasti. Bude sledovat rozlehlé struktury vesmíru, které se tvoří vlivem temné hmoty a dají se sledovat díky rozložení galaxií a mezigalaktického plynu. Širokoúhlá kamera WFC 3. generace bude citlivá v širokém pásu vlnových délek od infračervené přes viditelnou až po ultrafialovou. Bude schopna sledovat planety v naší sluneční soustavě, mladé a vzdálené galaxie, které HST dosud vidět nemohl.

Dojde také k vylepšení navigačního systému (Fine Guidance Sensor) a opravě spektrografu Space Telescope Imaging Spectrograph z roku 1997, který přestal fungovat roku 2004. Spektrograf se používal k pozorování viditelného i ultrafialového světla jak blízkých hvězd, tak vzdálených galaxií. V nich dokázal měřit např. pohyby hvězd nebo jejich chemické složení.

Opravy se dočká i Advanced Camera for Surveys instalovaná v květnu 2002, která přestala pracovat v lednu 2007. Instrument má tři zobrazovací kamery vybavené sadou různých filtrů a je schopen detekovat zářené od ultrafialového až po infračervené.

Snad astronauti stihnou provést všechny opravy podle plánu a zbude jim čas i na natáčení. Pokud ano, máme se v roce 2010 v trojrozměrném kině na co těšit.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.