Argentince trápí obezita, vláda chce omezit spotřebu hovězího. Zavede bezmasé pondělky?

29. říjen 2017

Argentina je známá svým hovězím. Když získala na začátku devatenáctého století nezávislost na Španělsku, proměnili obyvatelé zbraně v zemědělské nástroje a pampy na jihu země se staly obilnicí Argentiny. Prudce vzrostly stavy hovězího – argentinské krávy dnes tvoří asi pět procent světové populace hovězího dobytka. Tím zároveň rostla i spotřeba hovězího. Situace se ale začíná měnit.

V roce 2010 přišli Argentinci o prvenství v roční spotřebě hovězího na osobu, když je předehnali sousední Uruguayci. Spisovatel Diego Vecino porážku tehdy označil za ostudnou.

Teď se ale zdá, že země začíná přijímat nový trend. Casa Rosada, argentinský prezidentský palác, se snaží rozpoutat debatu o veřejném zdraví zavedením bezmasého pondělí. Jeden den v týdnu bude kantýna nabízet prezidentu Mauriciovi Macrimu a více než pěti stům zaměstnanců paláce pouze veganská jídla, píše britský týdeník Economist.

Tím se Argentina přidává mezi země, které se snaží najít způsoby, jak omezit konzumaci masa. Populace Latinské Ameriky a Karibiku trpí obezitou. Organizace pro výživu a zemědělství při OSN odhaduje, že s výjimkou tří zemí má většina obyvatelstva v této oblasti nadváhu.

Právě v Argentině je situace velmi špatná. Míra obezity je mezi chlapci nejvyšší v Latinské Americe, mezi dívkami třetí nejvyšší. Příčin je několik a nadměrná konzumace hovězího je jednou z nich. Denní spotřeba hovězího na osobu je 150 gramů, což je více než dvojnásobek doporučeného množství.

Jídelníček jako politické téma

Hovězí maso

Zastánci snížení konzumace hovězího se neodvolávají jen na zdravotní rizika. Odvětví chovu hospodářských zvířat způsobuje patnáct procent globálních emisí skleníkových plynů, což je zhruba stejný podíl, který si připisují dopravní prostředky.

Hospodářské pastvy jsou z devadesáti procent příčinou deforestace Amazonského pralesa. Právě hovězí dobytek spotřebuje nadměrné množství vody. Patnáct tisíc litrů vody je třeba k produkci jednoho kilogramu masa.

Kritici vidí za novou iniciativou argentinského prezidenta postranní motivy. Lobbistická skupina na propagaci hovězího krok odsoudila jako snahu o získání voličů. Podporování bezmasé stravy se v mnoha zemích stalo politickým tématem.

Ekologická diktatura

Návrh německé strany Zelených, zavést ve veřejných jídelnách vegetariánský den, narazil před čtyřmi lety na silný odpor. Byl odsouzen jako „ekologické diktátorství” a uškodil straně v tehdejších volbách. Spolkové ministerstvo životního prostředí nicméně letos přišlo s tím, že přestane servírovat maso a ryby na oficiálních akcích.

Portugalsko letos schválilo zákon vyžadující, aby kantýny veřejných institucí nabízely veganskou alternativu. Mezinárodní výbor pro přírodní zdroje v rámci OSN apeloval na vlády, aby zavedly daně na masové výrobky.

Soutěž o nejlepší školní oběd

Výzkumníci z Oxfordské univerzity zjistili, že stanovováním cen jídla podle toho, do jaké míry jeho produkce ovlivňuje životní prostředí, by se mohlo zamezit až půl milionu předčasných úmrtí, převážně v Evropě, Spojených státech, Austrálii a Číně.

Průzkumy ukazují, že omezení konzumace masa by mohlo být přijato veřejností, pokud by bylo patřičně odůvodněné. Ale opozice ze strany lobbistů a liberálů zůstává.

Argentinská vláda za poslední desetiletí přijala mnohé regulace výroby hovězího masa, například kvóty na export. Výrobci masa se ale dalším omezením budou bránit bez ohledu na možné důsledky pro zdraví obyvatel a životní prostředí, uzavírá britský týdeník Economist.

Spustit audio