Archeologové našli v Peru mumie psů

27. září 2006
Monitor

Archeologové odkryli v Peru mumifikované pozůstatky desítek psů pohřbených s pokrývkami a jídlem vedle svých pánů. Objev byl učiněn během vykopávek na dvou různých místech, odkud pocházeli lidé z civilizace Chiribaya, kteří žili v jižním Peru mezi lety 900 a 1350 našeho letopočtu. Podle názoru archeologů je nález důkazem toho, že stovky let před dobytím Jižní Ameriky Evropany si chiribayská civilizace velmi vážila svých psů.

Psi nebyli obětováni jako v jiných starých kulturách, ale zemřeli přirozenou smrtí a byli pohřbeni s pokrývkami a jídlem na lidském hřbitově. Archeologové odkryli ostatky více než 40 psů, kteří byli přirozeně mumifikováni v pouštním písku v perské jižní oblasti Ilo Valley.

Odborníci tvrdí, že to, jak bylo se psy po jejich smrti naloženo, napovídá, že tehdejší lidé věřili v posmrtný život svých domácích mazlíčků. Takový postoj ke zvířatům byl předtím pozorován pouze ve starověkém Egyptě.

Psi byli pojmenováni chiribajští ovčáci podle stavby těla. Jsou nejvíce podobní zlatým retrívrům se středně velkými čumáky, mají béžové zbarvení a dlouhou srst. V současné době spolupracují archeologové s Peruánským kynologickým klubem, aby zjistili, zda psi reprezentují dosud neznámou rasu, která pochází z Jižní Ameriky. Tato země je totiž plná různých plemen, která sem byla dopravena až v minulých stoletích. Je možné, že někteří psi, kteří v současné době v jižním Peru žijí, sdílejí společné znaky s původními prapředky.

Jediný známý původní peruánský pes totiž patří k jiné rase. Je krátkosrstý a byl vyšlechtěn před více než 2.000 lety z původně asijského plemene, které se dostalo do Jižní Ameriky přes Beringovu úžinu. Tito psi byli ustanoveni jako samostatná rasa před 20 lety. Informuje o tom bbc.com.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.