Apolena Rychlíková: „Nevidíme zpravodajský přesah šíření myšlenek vraha.“ Studentstvo žurnalistiky dalo českým médiím důležitou zpětnou vazbu

23. prosinec 2023

Ve čtvrtek 21.12. 2023 odpoledne otřásla Českem největší tragédie v novodobé historii. Kdokoliv se jí cítí být zasažen, může se v prvé řadě obrátit na odbornou pomoc – k dispozici jsou různé linky, chatové aplikace nebo terapeutické skupiny. Většina z nich je vypsána na webu Univerzity Karlovy.

tudentů, slyšeli necitlivě vedené rozhovory s traumatizovanými. Rozbor mediálních selhání přinesl na serveru Voxpot novinář Matěj Schneider a kritikou nešetřil ani ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky David Klimeš. Oba vypichují největší lapsy a varují před tím, aby média v takto bezprecedentní okamžiky ještě více neškodila.

Apel na mediální obec

V atmosféře plné hrůzy, strachu, ztráty bezpečí, která nyní cloumá naší společností a především tvrdě a bolestivě zasahuje všechny ty, kterých se otřesný čin týká, je však důležité nabízet i možné cesty ven. Kromě již zmíněných nabídek přímé psychologické pomoci se může jednat i o apely na mediální obec.

Čtěte také

Ten nejdůležitější a nejsilnější přineslo studentstvo žurnalistiky a komunikačních studií. Ve svém otevřeném dopise jasně, přesto se znatelnou empatií, vyzývají české redakce, aby se lépe zhostily své společenské role a přijaly za ni odpovědnost.

Varují před clickbaitovými titulky. Upozorňují, že v řadě výstupů – jako třeba u šíření myšlenek vraha – nevidí zpravodajský přesah novinářské práce a domnívají se, že „redakce k tomu přistupují s pouhou vidinou vyšší čtenosti a tedy příslibem zisku vyšších financí.” A coby zástupci a zástupkyně nastupující mediální generace volají po jasném nastavení pravidel při informování o takto otřesných činech. „Domníváme se totiž, že rolí žurnalistiky není jen přinášet důvěryhodné informace, ale také kultivovat veřejnou debatu,” vysvětlují v otevřeném dopise.

Apolena Rychlíková

Jejich precizní text je velkou nadějí. Ukazuje nám, jak citlivě, empaticky a s etickým pohledem vnímá nastupující generace novinářstva svou roli ve společnosti, jak s ní chce vědomě pracovat a proč. Zkušeným novinářům a novinářkám i jejich rutinní práci nastavují studenti možná nepříjemné, ale o to více potřebné zrcadlo. Je třeba jim za to poděkovat.

Autorka je publicistka a dokumentaristka

Spustit audio