Antické město znovu povstalo

4. srpen 2009

Letecký průzkum a nestejně zralá kukuřice a sója. Nic víc archeologové k tomu, aby mohli rekonstruovat podobu jednoho antického města, nepotřebovali.

Severně od letiště v Benátkách se rozkládá asi stohektarové území zemědělské půdy. Archeologové už dlouho vědí, že pod poli s kukuřicí a sójou se skrývají ruiny antického města Altinum, které někteří odborníci pokládají za předchůdce samotných Benátek. Město existovalo už v době bronzové a zmizelo v 7. století po lombardské invazi. Stavební materiál si lidé ve středověku odnesli a to, co zbylo, překryla pole. Archeologové zatím odkryli nekropoli, ale o tom, jak vyhlíželo celé město, zatím měli jen mlhavé představy.

V roce 2007 ale v Itálii panovalo značné sucho, které do okolí Benátek přilákalo geomorfology z Univerzity v Padově. Vědci pořídili letecké snímky polí v různých vlnových délkách viditelného a infračerveného světla. Jedna z nich jim ukázala, že plodiny v místě bývalého města mají velmi různorodou dobu zrání. Důvodem byly rozdíly v obsahu vody v půdě. Méně zralé rostliny jasně vymezily obrysy budov - například baziliky, amfiteátru a fóra. Dozrávající rostliny naopak jasně prokázaly existenci vodních kanálů, pomocí kterých lidé udržovali pod kontrolou vodu z laguny, na které dnes leží Benátky. Práce, kterou nyní zveřejnil časopis Science, vzbudila v odborných kruzích velké nadšení - především proto, že jde o město, které po svém pádu nebylo nijak přestavováno.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.