ANO vítězilo na pražských periferiích, ale místní sdružení překvapila

20. květen 2015

Celkovým vítězem voleb do pražského magistrátu je hnutí ANO. Dají se vysledovat rozdíly ve výsledcích mezi jednotlivými městskými částmi? A co lze odvodit z volebních statistik?

„Ne ve všech městských částech se ANO podařilo sestavit kandidátku, například v důležitých a lidnatých obvodech jako Praha 3 nebo Praha 9," uvedl v našem vysílání datový novinář Petr Kočí.

Podle něj směrem od centra k periferii podpora ANO roste: „Obyvatelé středu města volili ANO výrazně méně než obyvatelé okrajových částí. V Praze 1 a 2 získalo hnutí okolo 13 % hlasů, zatímco na Praze 14 nebo 15 byl zisk hlasů 25 %."

„I když jsou výsledky komunálních voleb složité na interpretaci, nám připadá zajímavý pohled hodnotit efektivitu stran, kolik kandidatur se jim podařilo přeměnit na mandáty," vysvětlil Kočí.

V Praze byla nejefektivnější místní sdružení jako je Žižkov nejen sobě s lídrem Matějem Stropnickým na Praze 3 nebo Praha 7 sobě Jana Čižinského, které získalo dokonce 43 % hlasů.

Zároveň s komunálními volbami se v Praze 1, 5 a 9 konaly také volby senátní. "Srovnávat zájem voličů je ošemetné," řekl Kočí. Podle celorepublikových statistik více voliče táhly volby komunální, ve kterých jich hlasovalo 43 %, zatímco do senátu jen 38 %.

"V Praze, kde se hranice senátních obvodů dobře kryjí s hranicemi městských částí, můžeme srovnávat lépe. V takových obvodech překvapivě o něco větší zájem voličů přitáhly volby senátní."

"Osobně se domnívám, že k tomu mohla přispět jistá nepřehlednost volebních lístků, velké množství kandidátů a trochu odtažitý vztah mnoha Pražanů ke komunální politice," zhodnotil datový žurnalista Petr Kočí.

autoři: mam , oci
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.