Amerika obvinila Severní Koreu z přímé pomoci při budování nukleárního reaktoru v Sýrii

25. duben 2008

Čtvrteční lavina fotografií, filmových záběrů, družicových multispektrálních snímků a svědectví expertů, kterou přinesla světová elektronická média v souvislosti s americkým zveřejněním podrobností o severokorejské pomoci Sýrii s budováním nukleárního reaktoru, byla značně neobvyklá.

Celou neobvyklou záležitostí se také ještě zabývá většina dnešních světových seriózních deníků, včetně britských a část veřejnosti se nyní dokonce táže proč zmíněné značně znepokojující informace média předtím jakoby zametla pod koberec. Je tedy užitečné připomenout si o co vlastně jde, i když jsme se touto záležitostí zabývali už před několika měsíci.

Snímky družic i výzvědných služeb už zhruba před rokem potvrdily, že se syrský baathistický režim, tedy jakési dvojče režimu Saddáma Hussejna v Iráku, snažil získat nukleární zbraně s pomocí Severní Koreje a že na odlehlém místě v poušti u řeky Eufrat budoval nukleární reaktor. Někteří odborníci se sice už předtím domnívali, že Damašek mohl získat určitá nukleární tajemství právě od Saddáma, ale tato podezření bylo a je velmi těžké potvrdit, zatímco budování syrského nukleárního reaktoru potvrdilo o několik měsíců později izraelské letectvo. Jeho bombardovací letouny totiž 6.září minulého roku provedly na reaktor nálet. Pozoruhodné bylo, že z Damašku se ozval jen jakýsi slabý protest ohledně narušení vzdušného prostoru, Izrael mlčel a rozruch rychle utichl. Za necelé dva měsíce se ozval nezávislý americký výzkumný Institut pro vědu a mezinárodní bezpečnost ISIS a zveřejnil snímky rozbombardovaného centra a také další, pořízené o šest týdnů později, kde všechny stopy po jakýchkoliv stavbách byly z místa odklizeny a odvezeny. Institut dodal, že takové rychlé a kompletní vyčištění pozemku by znemožnilo práci jakékoli inspekci. Otázal se také, co že to Sýrie před světem skrývá a zda tedy neporušila dohodu s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii, podle které by jí měla už sám plán výstavby reaktoru nahlásit.

Včerejší lavina snímků a dalších materiálů ohledně onoho syrského reaktoru, které byly předány kongresu Ústřední zpravodajskou službou, přináší nesrovnatelně více podrobností. Jsou mezi nimi snímky budov a chladících nádrží a také reaktoru zevnitř budovy, naznačující, že šlo o reaktor na výrobu plutonia pro bomby. Je vidět hemžení po bombardování, včetně přikrývání částí pozemku obrovskými plachtami, a podobně. A jsou tam také na snímku šéf severokorejského nukleárního programu - ten, který nyní jedná s mezinárodním společenstvím -- a jeho zřejmý syrský kolega. Pozemní snímky prý pořídila izraelská výzvědná služba, zatímco snímky z družic -- na kterých jsou vidět i osoby roztahující zmíněné plachty -- zřejmě pocházejí z výkonných družic špionážních. Sýrie nyní všechna obvinění popírá a údajně tvrdí, že šlo o starou vojenskou budovu a Pchjonjang už dříve popřel, že by Sýrii nukleární know-how předávala.

Někdo tedy lže, ale je také jisté, že jednání mezinárodní "šestky" se severokorejským komunistickým režimem o zastavení vývoje nukleárních zbraní pod patronátem Spojených národů se vlečou už nějaký čas a příliš pomalu. Jelikož zatím nejsou jaksi trvaleji úspěšná a Pchjonjang střídavě souhlasí nebo naopak odchází z jednání, někteří západní představitelé poněkud slaboduše a mnichovansky radí, že by se s režimem a jemu podobnými darebáckými režimy podporující mezinárodní terorismus proti světovým demokraciím, mělo jednat více "přátelsky". Jsme dokonce svědky toho, že někteří činitelé či bývalí představitelé demokracií do těchto zemí jezdí a vydávají tam prohlášení, která podkopávají snahy mezinárodního společenství. Zároveň však je už delší čas známo, že stalinistická Severní Korea nejen aktivně budovala či ještě buduje nukleární zbraně a balistické rakety, které by atomové hlavice dopravovaly třeba do Evropy. Ona se o know-how dokonce také aktivně dělí - či už se jím nenávratně podělila -- s oněmi dalšími podobně nebezpečnými a terorismus podporujícími darebáckými režimy. Nedávné odhalení -- s pomocí družicových snímků --raketového komplexu pro konstrukci a zkoušky severokorejských balistických raket v Íránu, či včera zveřejněné skutečnosti ohledně Sýrie, to jen potvrzují. Někteří odborníci se nyní domnívají, že účelem onoho včerejšího vysypání rohu hojnosti informací do světa ohledně syrského nukleárního reaktoru Bílým domem je připomenout Severní Koreji a třeba i Íránu, že se na jejich činy nezapomíná. Světu by to pak asi mělo připomenout jaká je podstata severokorejského komunistického režimu a že se s ním v zájmu dosažení trvalých výsledků nemá jednat v rukavičkách.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: jj
Spustit audio