Americké prezidentské primárky se vyjasňují

31. leden 2008

Po dalším kole souboje o kandidaturu v amerických prezidentských primárkách, které se tentokrát uskutečnily na Floridě, se začíná situace v obou hlavních politických táborech konečně vyjasňovat. Dva doposud významní aktéři totiž sami opouštějí hru:

nepochybně jeden z hlavních pretendentů na vítězství za republikány, bývalý newyorský starosta Rudi Guiliani, který velkou část loňského roku vyhrával v celonárodních průzkumech veřejného mínění, teď uznal, že zřejmě nemá naději. A ke stejnému závěru došel ve středu i demokrat John Edwards, který v dosavadních kolech končil soustavně jako třetí, ovšem stále ve větším odstupu od obou favoritů.

Vyjasňuje se tak soutěž před hlavním okamžikem primárek, kterým bude příští úterý 5. února, kdy se bude rozhodovat naráz ve velké části unie. V tento den, nazývaný proto "superúterý", stanou proti sobě doposud relativně vyrovnaní čtyři hlavní soupeři: John McCain a Mitt Romney za republikány a Hillary Clintonová s Barackem Obamou za demokraty.

Stojí za pozornost, že zatímco demokrat John Edwards ve svém odstupujícím projevu v New Orleans nepodpořil kandidaturu žádného ze svých stranických kolegů a zřejmě s tím ještě vyčkává, podle toho který z nich bude mít větší naději na oficiální nominaci demokratické strany, Rudolf Guiliani dal hned najevo, že pro něj je, jak řekl, "americkým hrdinou" John McCain, "nejkvalifikovanější kandidát a příští vrchní velitel Spojených států". Narážel tím pochopitelně na McCainovu minulost aktivního vojáka.

Osobní přátelství obou těchto politiků vychází i z jejich podobných názorů na válku v Iráku a boj proti terorismu, ale jsou to také názory, kritické vůči současné administrativě prezidenta Bushe, s nimiž se neztotožňuje hlavní ideový proud republikánské strany. A je také zajímavé, že oproti původnímu očekávání válka v Iráku a boj s terorismem dnes ani nejsou hlavními volebními tématy. Nyní se naopak do popředí dostávají ekonomické otázky a aktuně hrozící hospodářská krize. A proto asi Giuliani, který si vydobyl celostátně respekt zejména po teroristických útocích na New York 11. září 2001 svým postojem, už nemá takový ohlas.

Očekávalo se ještě, že McCaina podpoří kalifornský guvernér a někdejší filmový herec Arnold Schwarzenegger jako další významný "umírněný" republikán, který se často dostává do rozporu s vedením své strany. Ačkoli ostatní republikánští uchazeči dosud nejsou úplně vyloučeni ze hry, začíná být jasné, že hlavní bitva se strhne mezi McCainem a Romneym, který se staví do pozice "spolehlivého" konzervativce.

V demokratickém táboře je situace obdobná či spíše ještě vyrovnanější. Oba hlavní uchazeči o kandidaturu strany mají vedle svých schopností i svůj nezadatelný primát - Hillary Clintonová chce být první ženou v úřadě amerického prezidenta a Barack Obama prvním černochem, prezidentem s tmavší barvou pleti. V obou těchto případech se americká politika posouvá někam, kde ještě nikdy nebyla.

To ale ještě neznamená, že většina černochů v Americe přijímá Baracka Obamu jako svého kandidáta, stejně tak jako většina stoupenců feminismu nemusí volit Clintonovou. To se teprve ukáže, jaké jsou voličské preference a oba mají co nabídnout voličům.

Jistě ještě zazní v příštích dnech a týdnech vzájemné útoky mezi nimi, ale přílišné odsuzování oponentů se jim také nemusí vyplatit. Proto možná nyní poněkud utichly různé kritické výpady bývalého amerického prezidenta Billa Clintona namířené proti Obamovi jako příliš "nezkušenému" kandidátovi na nejvyšší státní úřad. Obama zase záměrně spojuje Clintonovou s minulostí a říká, že by Američané neměli "budovat most do 20. století".

"Někteří lidé nám namlouvají," prohlásila včera Obama na předvolebním shromáždění asi 10 tisíc lidí ve státě Illinois, "že naše strana by prý měla nominovat někoho, kdo je zběhlejší v umění dobývání moci." - Tím měl samozřejmě na mysli svoji hlavní konkurentku Hillary Clintonovou, i když její jméno nevyslovil, ale na podium schválně přišel spolu s jinou ženou, která má nemalý vliv na veřejné mínění, Caroline Kennedyovou, dcerou slavného amerického prezidenta Johna F. Kennedyho a vzápětí citoval jeho památná slova: "Svět se mění. Staré způsoby už nestačí."

Jak se ukazuje, Obama i Clintonová představují velmi silné politické alternativy a možná ani příští "superúterý" nerozhodne mezi nimi definitivně. Bude-li výsledek tohoto kola primárek víceméně vyrovnaný, tak jako doposud, čeká nás možná řada dalších týdnů a měsíců volební kampaně a rozhodování před nominačním sjezdem strany. Ty pak budou zkouškou jejich vytrvalosti a odhodlání před konečným sčítáním hlasů v listopadových prezidentských volbách.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: Jan Bednář
Spustit audio