Americké missky se už nebudou předvádět v plavkách

9. červen 2018

Téměř celé století se účastnice soutěže Miss America musely v rámci finálového večera ukázat v plavkách, zakrývajících postupem času čím dál menší plochu těla. Organizátoři kontroverzní disciplínu dlouho hájili tím, že se jedná o měřítko fyzické zdatnosti soutěžících žen, informuje americký deník New York Times.

S tím je ale konec. Uchazečky o korunku krásy se napříště v bikinách nebudou muset ukazovat. Organizace Miss America tento týden oznámila, že tradiční promenáda v plavkách nebude součástí příštího soutěžního ročníku. „Nechceme vás soudit na základě vzhledu. Chceme, aby co nevíce žen vědělo, že jsou v této organizaci vítané,“ vysvětlila předsedkyně organizátorů Gretchen Carlsonová.

Někdejší hlasatelka televizní stanice Fox News se stala prominentní bojovnicí za práva žen poté, co v roce 2016 podala žalobu na tehdejšího šéfa Fox News Rogera Ailese. Jako předsedkyně Miss America teď zdůrazňuje, že se soutěž v budoucnu bude zaměřovat na schopnosti, inteligenci a nápady účastnic. „Posouváme se dopředu a vyvíjíme se v rámci této kulturní revoluce,“ dodala Carlsonová, která se stala americkou miss pro rok 1989.

Zatím není jasné, jestli se změny budou týkat i nižších kol soutěže, kterými zájemkyně musí projít, aby se kvalifikovaly do finálního, celostátního souboje. Každopádně pořádající organizace Miss America uskutečnila za poslední půlrok výrazné změny. V lednu se stala předsedkyní Carlsonová, a ženy dnes zaujímají sedm z celkem devíti křesel správní rady.

Změny přišly poté, co se v prosinci dostala na veřejnost e-mailová korespondence obsahující neuctivé, mizogyní komentáře bývalého výkonného ředitele Sama Haskella na adresu vítězek. Dalším problémem, se kterým se soutěž potýká, je klesající sledovanost související s upadajícím zájem diváků o živé televizní vysílání.

Tradičně ohrožená disciplína

Miss America je jednou ze dvou hlavních soutěží krásy ve Spojených státech. Druhou s názvem Miss USA začala organizovat v padesátých letech jistá společnost vyrábějící plavky poté, co pořadatel soutěže Miss America této firmě nedovolil použít fotky účastnic pro reklamní účely.

Logo

Organizace Miss America se dlouho nepříliš úspěšně snažila uvést v soulad své deklarované poslání, kterým je posilování postavení žen a udělování stipendií, s požadavkem, aby ženy měly na sobě odhalující oděv a vysoké podpatky. Už na začátku devadesátých let pořadatel uznal, že disciplína v plavkách je kontroverzní a dal televizním divákům příležitost o jejím zachování hlasovat.

„Nejsme hloupí. Vnímáme velmi citlivě, že promenáda v plavkách byla od počátku naší Achillovou patou,“ řekl v roce 1993 tehdejší ředitel Leonard Horn. „Disciplína v plavkách vyvolává spory od dvacátých let, ale zůstala na programu, protože většině lidí se líbí,“ pokračuje prohlášení z první poloviny devadesátých let.

Leanza Cornettová, tehdejší vítězka soutěže, uvedla, že by promenáda v plavkách měla být zrušena. Podle dotazníku z roku 1995 si ale většina diváků přála, aby byla disciplína zachována.

Loni soutěž v Americe sledovalo přes 5 a půl milionu lidí, což je o deset procent méně než v roce předešlém. Podobný trend ale lze pozorovat u mnoha dalších televizních přenosů včetně olympijských her, udělování Oscarů nebo cen Grammy.

Podle ředitelky Gretchen Carlsonové se nicméně preference lidí změnily. Větší popularitě než plavky se prý nyní těší talentová část soutěže, uzavírá americký list New York Times.

Spustit audio